Reisverslag Safari Tanzania en Kenia

pag 1 4

pag 1 3pag 1 2

pag 1 5pag 1 6

De belevenissen van Ruurd en Gooitzen op safari

005 foto ruurd gojo in vliegtuig

Tanzania en Kenia 6 t/m 22 september 2006

Inleiding:

Van woensdag 6 september tot en met vrijdag 22 september zijn wij Ruurd en Gooitzen op vakantie geweest. Bij Oad Reizen hebben wij onze reis geboekt. De eerste 11 dagen zijn wij op safari geweest in Tanzania en Kenia. Wij hebben onder meer de volgende natuurparken bezocht: Lake Manyara, Serengeti National Park, Ngorongoro Krater, Tarangire National Park, Amboseli National Park en Tsavo National Park. Na deze 11 dagen zijn wij nog 6 dagen in Mombasa in Kenia geweest. Hier verbleven wij in Papillon Lagoon Reef. Dit is een all inclusive hotel. Hierna kunt u onze belevenissen lezen zoals wij die ervaren hebben. Veel lees- en kijkplezier.

Dag 1: woensdag 6 september 2006


Even na half 6 ’s ochtends vertrok ik richting het NS station. De bewoners gelegen aan de route naar het station zijn mogelijk wakker geworden van het lawaai van de wielen van de tas op de trottoir. Het was een ..... herrie.

Om 5.57 uur vertrok ik met de trein richting Schiphol. Onderweg stapte mijn reisgenoot Ruurd samen met Metty en een vriendin in de trein. Metty en de vriendin combineren het uitzwaaien van ons met een dagje Amsterdam. Na een overstap in Zwolle arriveerden wij om 8.11 uur op station Schiphol. Na een rookpauze en frisse lucht happen, tenminste als je de lucht in Amsterdam fris kunt noemen, hebben wij ons ingecheckt bij KLM. Dit gaat tegenwoordig via mobiele onbemande touchscreencomputers. Aan de hand van het paspoort komt de reservering van de stoelnr’s in het vliegtuig naar voren. Vervolgens de bagage ingeleverd. Voornoemde was binnen 15 minuten gepiept.

Vervolgens hadden wij nog tijd over. Wij konden pas vanaf 9.35 uur door de metaaldetector om vervolgens aan boord te gaan. Zodoende kon Ruurd nog wat gel kopen om ook voor de Afrikaanse vrouwen er aantrekkelijk uit te zien. Bij het naar binnen gaan van het vliegtuig heb ik weer gemerkt dat er met mijn lengte geen rekening wordt gehouden. Of te wel ik stootte mijn hoofd aan de rand van het vliegtuig. De stewardessen verontschuldigden zich dat zij mij niet hadden gewaarschuwd. Nadat iedereen aan boord was kwam de gezagvoerder met de mededeling dat het geplande tijdstip van vertrek al was gepasseerd. Wij zouden op 10.35 uur vertrekken en het was al 10.45 uur. De gezagvoerder deelde mede dat het nog wel 3 kwartier kon duren voordat wij vertrokken omdat er een scheur zat in een plaat in het bagageruim. Deze plaat moest eerst worden vervangen door een plaat uit een ander vliegtuig. Pas daarna kon de bagage aan boord.

Toen wij eindelijk om 11.30 uur vertrokken was het op Schiphol stralend zomerweer en 22 ° Celsius. Na het aanschouwen van de kassencomplexen rondom Amsterdam en de windmolens op de provinciegrens van Flevoland en Utrecht vlogen wij richting Kilimanjaro in Tanzania. Onder weg zagen wij ondermeer nog sneeuw in de Alpen en het water van de Middellandse Zee was helder blauw. Voorts hebben ze aan zand geen gebrek in de Sahara. Wij vlogen op een hoogte van circa 10 kilometer met een snelheid van 925 – 950 kilometer per uur. Om 18.00 uur Nederlands tijd en 19.00 uur locale tijd was het al donker boven het continent Afrika.

Omstreeks 19.40 uur locale tijd (in het vervolg wordt de locale tijd verwoord) draaide de yoghurt niet meer linksom maar rechtsom, of te wel wij vlogen de evenaar voorbij. In Kilimanjaro is het bij de landing 27 ° Celsius en onbewolkt volgens de gezagvoerder. Om 20.30 uur landen wij plotseling geheel onverwacht op het vliegveld van Kilimanjaro. Het scherm in het vliegtuig gaf aan dat wij op een hoogte van circa 900 meter zaten. Vele reizigers, waaronder wij, dachten dat wij nog 900 meter moesten dalen. Maar waarschijnlijk ligt het vliegveld circa 900 meter boven zeeniveau.

Vervolgens 3 kwartier gewacht voordat wij door de douane gingen. Dit ging op z’n elf en dertigste. Wij waren de laatste 2 op wie de locale mensen zaten te wachten op het vervoer naar de KIA Lodge op circa 1,5 kilometer van het vliegveld.

010 kia lodge buitenkant013 kia lodge zwembad en ruurd

Deze lodge leek wel op een soort Centerparcs. Het waren namelijk allemaal dezelfde huisjes met airconditioning. Op ons huisje was niets op aan te merken. De stroomvoorziening is van het Engelse type. Ruurd heeft van die speciale stekkers, alleen komt hij er nu achter dat ze op 9 uur vliegen liggen, vergeten mee te nemen. In de kamer hadden wij nog een salamander als medebewoner.

Vervolgens nog 2 halve liters Kilimanjaro bier gedronken met 2 Utrechtenaren, Jan en Marion, en 2 Veenhopers, Doutie en Sietse.

Daarna gingen om 23.15 uur de oogjes dicht en de snaveltjes toe.

Dag 2: donderdag 7 september 2006


Om 7.45 uur ging de wekker. Na een goede nachtrust hebben wij ons gedoucht en ontbeten. Bij het ontbijt was het bewolkt en behoorlijk fris. In Nederland zal het warmer zijn, maar wij houden hoop. Tenslotte was het gisteravond bij de landing 27 ° Celsius.

’s Ochtends hadden we vrij en konden wij volgens de reisgids acclimatiseren, echter dit hebben wij al 5 weken gedaan, namelijk bewolking en een temperatuur beneden de 20 ° Celsius. ’s Middags om 12.00 uur een briefing over de safari door een Tanzaniaanse dame en tevens de groepsindeling die zij ook had gemaakt. Wij waren toevallig ingedeeld met Jan, Marion, Doutie en Sietse waarmee wij gisteravond al een Kilimanjaro hadden gedronken. Vervolgens geld gewisseld en geluncht. De lunch bestond uit soep, spaghetti en een toetje. Om een uur of 2 zijn we met z’n allen naar Arusha gebracht. Hier werd de groep in 3 groepjes gesplitst en gingen wij in een jeep met ons zessen verder.

Onderweg veel bedrijvigheid gezien. In de omgeving van Arusha staan veel fabrieken en zijn er vele houthandels. Voorts veel fietsers en voetgangers op de weg. Er kunnen nog veel paarden worden geëxporteerd naar Tanzania. Normaal hebben wij het over paard en wagen, maar hier lopen veel mannen voor de wagen.

Wij hebben een souvenirwinkel bezocht met heel veel beelden. Sommige wel 3 meter hoog. Deze passen niet in de woonkamer en ook niet in de rugzak die ik gebruik als handbagage voor de terugreis in het vliegtuig. Vandaar niets gekocht.

016 beeldenwinkel tussen arusha en lake manyara

Daarna hebben wij een lokale markt bezocht van voedsel, souvenirs en kleding etc.. Wij waren nog niet buiten de jeep of de Tanzanianen hingen al aan onze lippen, niet 1 maar multi c.q. plenti. Zij konden onder meer de volgende Nederlandse woorden: “Ruud van Nistelrooij, Amsterdam, Rotterdam, kijken, gratis, koffieshop, en meer drugsgerelateerde woorden”. Het beste kon je maar beter doorlopen, dan had je er het minste last van.

Wij hebben veel geiten en koeien onderweg gezien met een paar mensen eromheen om te voorkomen dat ze de weg opgingen. Afrastering kennen zij niet.

Wij hebben vandaag de top van de Kilimanjaro (5895 meter hoog) niet gezien. Het was te bewolkt. Om een uur of 6 zijn wij aangekomen bij het Lake Manyara waar we overnachten in de Lake Manyara Serena lodge.

1 positief punt van vandaag doet mij goed. Ik heb nog vele vrienden, vriendinnen en vage kennissen, want er zijn vele Tanzanianen die zwaaien. Het vliegtuig is nu al te klein voor de terugreis.

Na het avondeten nog op het terras gezeten en naar Tanzaniaanse dans dames en heren gekeken. Het was leuk om te zien. Ik had aan het begin van de avond nog een grote mond dat ik mijn energie nog kwijt moest, maar toen ze mensen uit het publiek haalden om te dansen, was ik niet thuis. Wel hebben wij nog een biertje gedronken.

024 dansers op terras serena lodge025 dansers op terras serena lodge

Dag 3: vrijdag 8 september 2006


Om 6.45 uur ging de wekker. Vervolgens douchen en eten, of te wel het bekende ritueel. Om 8 uur vertrokken we voor een game drive naar het Lake Manyara Nationaal Park. Dit park heeft een oppervlakte van 330 km waarvan 110 km droog land. Wij hebben onze ogen uitgekeken. Wij zagen onder meer impala’s, giraffes, nijlpaarden, zebra’s, Blue Monkeys (apen), mangoes, gnoes, pelikanen en het hoogtepunt van de ochtend was de ontmoeting met de olifant. Die konden wij bijna aanraken. Ze liepen circa 1 meter langs de jeep. Voorts was er een olifant die een dikke boom tegen de vlakte werkte alsof het een lucifershoutje was. Dit was zeer imponerend. Ook de overige reisgenoten die eerder in Zuid Afrika waren geweest keken hun ogen uit dat wij in één ochtend zoveel verschillende diersoorten hebben gezien.

043 baviaan op de grond aan het eten in lake manyara064 pasfoto van olifant 1 meter afstand in lake manyara

Vervolgens zijn wij voor de lunch teruggekeerd naar de lodge bij het Lake Manyara. Het leek wel bijna warm eten.

’s Middags hebben wij een tocht gemaakt van 250 km naar het Serengeti Nationaal Park. Midden in dit park zullen wij 2 dagen in een lodge verblijven. De weg was de eerste eenderde deel redelijk goed. Er waren weer vele lopende en fietsende Tanzanianen aan de kant van de weg. Voorts vele kleine marktjes en andere hokjes van blik waar de Tanzanianen in wonen langs de kant van de weg gezien.

Wij zouden het langgerekte krottenwijken noemen. Vervolgens gingen we het Ngorongoro provincie in. Hier werden de wegen hard minder. Wij moesten hier een bergje over. De weg waarvan veel asfalt kapot was gereden en grote gaten inzaten was soms ook smal. Halverwege de middag kwamen wij bij een Masaï dorpje aan. Hier konden wij naar binnen voor $ 20,-. Voor deze entree willen de Masaï’s een auto kopen voor de aanvoer van water. Ze hebben voor ons gedanst, springen zoals in de reclame van Peijnenburg. Voorts mochten wij zelf even meespringen. Dat hebben Ruurd en ik ook gedaan. Naast het koekhappen happen de Masaï ook stof. Door de vrij krachtige wind, was het een grote stof “bende”.

021 ik zelf aan het koekhappen

Vervolgens hebben we hun hutjes waarin ze 6 maanden verblijven van binnen gezien. De ingang is circa 1 meter hoog. De oppervlakte binnen houdt met 5 m2wel op. Ze slapen circa 20 cm boven de grond. Ouders en kinderen slapen gescheiden door een tussenwand. Eten koken doen ze midden in de hut. Voorts een kleuterschool in het Masaï dorpje bezocht waar de kinderen maar steeds door bleven zingen. Het bezoek aan het Masaï dorpje was een niet te missen ervaring.

Daarna nog enkele uren doorgereden naar de eindbestemming over wegen van “hoogovensslakken” welke niet echt was geëgaliseerd. Onderweg waren het grote kale vlakten natuur met veel impala’s en her en der giraffes en struisvogels. De natuur was dor. Pas in de Serengeti stond weer iets wat leek op gras wat zo droog en dor was dat er direct hooipakjes geperst konden worden.

‘s Avonds gegeten en 1 liter bier gedronken om de vochtbehoefte van het lichaam weer op peil te brengen.

Dag 4: zaterdag 9 september 2006


Na het bekende ritueel en het zien van een buffel, apen en andere dieren, die zich op de daken en in de omgeving van de lodge bevonden, en afgelopen nacht toen wij op bed gingen waren er 2 Nijlpaarden die direct naast de lodge aan het grazen waren, vertrokken we om 8.15 uur voor de ochtendsafari door de Serengeti. Wij zijn vanochtend volgens de kenners weer verwend. Wij waren nog maar net op pad of wij zagen een luipaard op de grond die vervolgens de boom inging. Direct daarna zagen wij een hyena. Vervolgens 2 cheeta’s op circa 200 meter afstand. Dit was te ver om een foto te nemen.

044 lopende luipaard077 zittende leeuw kijkt recht in de camera

Vervolgens werden wij langzaam klaargestoomd voor het zien van de leeuwen. Eerst 1 leeuw op circa 100-150 meter afstand. Tegelijkertijd kwam er een kolonie olifanten van groot tot klein langs. De driver vertelde ons dat olifanten kunnen ruiken als er leeuwen in de buurt zijn. Echter de leeuw had geen honger en liet de olifanten met rust. Op een andere plek zagen wij 2 keer 2 leeuwen op minder dan 100 meter afstand. Dat was al heel wat. Maar het hoogtepunt was vlak voor het middageten toen Ruurd zie “eh eh eh een leeuw”. De leeuw keek hem recht in de ogen aan op nog geen meter naast het pad waar wij reden. De driver en overige safarigangers hadden de leeuw niet gezien. Pluspunt voor Ruurd. Dit was volgens de driver een 1-jarige leeuw en dat moet betekenen dat de moeder in de buurt moet zijn, echter haar hebben wij niet gezien.

Voorts vele andere dieren zoals zebra’s, antilopen, buffels, impala’s, giraffes etc… gezien. ’s Middags geluncht en vervolgens hadden wij siësta tot 16.00 uur. Tussentijds nog een aap in de kameropening naar het balkon gehad.

Om 16.00 uur de tweede drive van de dag gemaakt door een ander deel van de Serengeti. Weer vele giraffes, zebra’s, antilopen, impala’s etc… gezien. Het lijkt nu al heel gewoon te worden. Voorts enkele gieren in de bomen waargenomen. Voorts een leeuw gezien. Leeuwen zijn normaal minimaal met z’n drieën. Dat betekend dat er meer moeten zijn. Na lang zoeken vonden wij er nog eentje achter 2 struikjes in het hoge gras. Hij lag vanaf de weg goed beschut. Later zag Ruurd nog een leeuw die in de boom zat. Weer een pluspunt voor Ruurd, onze leeuwenspeurder. Volgens de driver was hij op zoek naar een prooi. Na een minuut of tien ging de leeuw langzaam uit de boom.

098 leeuw in de boom ingezoomd

Vervolgens liep hij weg en keek naar een mogelijke prooi en naar een drietal jeeps. Door de jeeps is hij waarschijnlijk afgeleid en hebben wij de “attack” niet gezien. De driver vertelde ons dat deze leeuw mogelijk uit de groep is verstoten en dit dezelfde leeuw was die Ruurd eerder vandaag als eerste had waargenomen.

Wat vandaag opviel was vanochtend de grote oppervlaktes. Welke kant je ook op keek het was alleen maar natuur met her en der een boompje. Je kon alle kanten tientallen kilometers opzien. Vanmiddag was het veel beboster c.q. bestruikter.

Het weer was vandaag schitterend. De hele dag zon en vanochtend een helder blauwe lucht en vanmiddag enkele witte wolkjes. Het is ‘s ochtends nog een hele tijd fris in de jeep. Dit komt omdat het dak een halve meter omhoog gaat. Ook aan het eind van de middag koelt het snel af.

Dit was de eerste dag het weer, wat ik mij vanuit Nederland voor de vakantie had voorgesteld.

De totale oppervlakte van Serengeti is 14.800 km2. Voorts staat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ter vergelijking Nederland is 41.600 km2 en België 30.518 km2.

’s Avonds gegeten en niet afgeweken van de gemiddelde bierconsumptie.

Dag 5: zondag 10 september 2006


Om 8 over 8 vertrokken wij voor de ochtend game drive door een ander deel van de Serengeti. Naast de bekende dieren die een gewoonte worden zijn wij vandaag bij een hippopool geweest waar zeer veel nijlpaarden waren en minimaal 7 krokodillen. Het waren kleine krokodillen.

115 nijlpaarden en krokodil in en nabij hippopool

Voorts 4 vrouwtjes leeuwen bij elkaar gezien die wat aan het eten waren op circa 50 meter afstand van de weg. Er waren ook 2 gieren die een prooi opaten. Deze 2 gieren werden door een leeuw weggejaagd. De leeuw at vervolgens de rest van de prooi op.

Vervolgens was op een andere locatie op circa 150 meter vanaf de weg een groep met minimaal 4 vrouwtjes leeuwen en 3 tot 4 kleine leeuwen die gezamenlijk een buffel hadden gepakt en deze nu helemaal aan het openscheuren waren. Ook waren ze bezig om het jong van de zwangere buffel eruit te halen. Voorts nog wildebeesten en een hyena gezien.

‘s Middags zijn wij naar de Ngorongoro Sopa lodge gereden. De afstand was circa 180 km. Een groot deel van de route was dezelfde als de heenreis naar de Serengeti sopa lodge waar wij de afgelopen 2 dagen hebben geslapen. Pas de laatste 22 km waren afwijkend. Onderweg nog een klein museum bezocht waar enkele opgegraven stukken te zien waren van sporen van de eerste mens. Onderweg veel Masaï mensen gezien bij hun dorpjes, wandelend onderweg of op hun dieren passend op de grote vlaktes.

Dag 6: maandag 11 september 2006


Het actuele weer van vanochtend 7.00 uur. Het is buiten guur en koud. Het is dichte tot zeer dichte mist met een zicht van circa 25 meter. De temperatuur is enkele graden boven nul. Voornoemde komt onder meer doordat wij in een luxe lodge op circa 2400 meter hoogte zitten. Omstreeks 8.15 uur zijn wij afgedaald naar de Ngorongoro krater. Dit is een gebied met vele kuddes gnoes en zebra’s. Zowel door elkaar als gescheiden. Er leven geen giraffes omdat er te weinig Acacia bomen zijn. In het begin hebben wij vele kuddes gnoes en zebra’s gezien en enkele hyena’s en jakhalsen. Voorts weer 4 leeuwen gezien. 1 leeuw lag een meter van de weg. Na enige tijd ging hij staan en wandelde tussen 2 jeeps door de weg op en ging voor 1 jeep in de schaduw liggen. De driver verplaatste na enige tijd de jeep enkele meters naar achteren. Vervolgens liep de leeuw weer naar de jeep om weer in de schaduw te gaan liggen. Op een plek circa 100 meter verderop lag een mannetjes leeuw van circa 4 jaar oud tegen een achterband van een jeep.

158 zebra's en gnoes bij een drinkplaats162 leeuw liggend in de schaduw voor een jeep

’s Middags nog een 15 tot 20 hyena’s gezien die aan de kant van een poel met z’n allen lagen te slapen. Voorts ook nog een vijftal neushoorns gezien op circa 500 meter afstand. Dit was te ver voor een foto. Voorts onder meer de volgende dieren gezien: flamingo’s, pelikanen, secretarisvogels, plevier, coli bastaard, buffels, bavianen, antilopen, nijlpaarden, olifanten, zwijnen en struisvogels. De mannetjes struisvogels zijn mooi rose. Dit komt doordat het paartijd is.

Het viel op dat bepaalde groepen buffels alleen mannetjes zijn. Het blijkt dat een aantal mannetjes samen een vrijgezellenkudde vormen. Dit komt ook voor bij zebra’s en nijlpaarden. Dit was weer een dag om niet te vergeten.

Oh ja het was ’s ochtends in de krater vrij fris, ’s middags was het er heerlijk.

’s Avonds na het eten en de bar zijn wij naar de kamer gebracht door medewerkers c.q. bewakers van de lodge. Dit omdat er gevaarlijke dieren waaronder buffels ’s nachts naar de lodges toekomen omdat het daar warmer is. Wij zagen inderdaad voor de ramen van de kamer allemaal mest liggen.

Dag 7: dinsdag 12 september 2006


Vanmorgen hebben wij de Ngorongoro Sopa lodge verlaten. Het was wederom guur, koud en mistig. Wij zijn gereden naar de Tarangire Sopa lodge gelegen in het Tarangire National Park. Onderweg zagen wij weer de ons nu bekende beelden van wandelende en fietsende of met de fiets lopende Tanzanianen. Voorts weer veel drukte langs de wegen bij de winkeltjes, markten en dergelijke in meestal oude krakkemikkige onderkomens. Onderweg gestopt bij een winkeltje waar Ruurd een schilderij van een paar olifanten en ik een schilderij van 2 giraffes en zebra’s hebben gekocht.

Vervolgens heeft Sietse een aantal pennen uitgedeeld vanuit de jeep op de weg bij een school. Dit mocht niet weer van Eddie, onze driver, omdat dit veel te gevaarlijk is. In een mum van tijd stonden tientallen kinderen om de auto. Het leek wel een mierennest. Vervolgens is aan Eddie gevraagd waar we dan wel pennen konden uitdelen. Na een half uurtje reden wij een terrein op van een Primary School. Hier werden wij ontvangen door de directeur/manager, Martin geheten. Hij vertelde onder meer dat er 300 kinderen op school zaten. Er 3 dagen per week les wordt gegeven van 8 tot 16 uur. Er kinderen zijn die 16 km enkele reis moeten lopen voordat zij op school arriveren. Er zijn ouders die willen kinderen niet naar school hebben. Dit kunnen zij doen door de meisjes op een leeftijd van 8-10 jaar te laten trouwen. Dan hoeven zij namelijk niet meer naar school.

tanzania en kenia 172

De kinderen krijgen op school te eten. De gebouwen zijn vrij nieuw. Er wordt nu een gebouw bijgebouwd. Het casco staat er al. In dit nieuwe gebouw kunnen de kinderen op school overnachten. Wij hebben een schoolklas met circa 80 kinderen van binnen gezien. Zij hebben voor ons gezongen. Voorts hebben wij allemaal een bijdrage gedoneerd voor de verdere opbouw en inrichting van de gebouwen.

Vervolgens zijn wij het Tarangire National Park binnengereden. Dit gebied is onder meer bekend van de baobabbomen. Deze bomen hebben weinig tot geen bladeren, waardoor de takken op wortels lijken. Onder een baobabboom lag een nest met jonge leeuwen. Voorts vele zebra’s, olifanten, gnoes etc… gezien.

Wij hebben geluncht in de Tarangire Sopa lodge waar wij tot 16.00 uur siësta hadden tot de volgende game drive.

Volgens de info van de lodge verblijven hier circa 3.500 olifanten in Tarangire. Wij hebben er ook vele gezien. Een mannetjes olifant stond op de weg. Hij stond met een dreigende houding vlak voor onze jeep. Wij moesten van de driver op onze stoelen zitten en stil zijn. Voorts mochten wij geen geluiden maken met het fototoestel. Vervolgens liep de olifant weg. Na circa 20 meter draaide hij zich om om te laten zien dat het wel menens was. Ruurd had het niet echt staan op dit tafereel van de olifant. Hij vond het maar niets. Onze driver doet dit werk al 10 jaar, dus hij weet wel wat hij doet. Daar ga ik tenminste vanuit. Hij reed namelijk met zijn jeep langs alle andere jeeps/minibusjes om maar vooraan te staan. Mogelijk heeft het geven van diverse fooien de afgelopen week wel geholpen. Voorts weer vele zebra’s gezien.

tanzania en kenia 176tanzania en kenia 191

Ook vele baobabbomen gezien en worstenbomen met worsten van circa een halve meter lengte en een bruine kleur hingen aan de bomen of lagen op de grond. In het begin zijn ze groen en hebben een afmeting qua lengte en dikte vergelijkbaar met een komkommer. Ook nog een big dick gezien.

Hoogtepunten van vandaag: bezoek aan een school en de dreigende mannetjesolifant. In de lodge waren zelfs voor Ruurd de bedden tekort. Hij had geluk dat het een 2-persoonsbed was en dat er geen dikke negerin naast hem lag. Ruurd kon dus ook dwars gaan liggen in bed.

Dag 8: woensdag 13 september 2006


Vandaag was een reisdag. Volgens het programma hadden wij vandaag circa 400 km voor de boeg. Wij gingen vandaag van het Tarangire National Park in Tanzania naar het Amboseli National Park in Kenia. Met de jeep hebben wij het eerste stuk afgelegd naar Arusha. Deze weg was nog redelijk. Een deel van de hoofdweg door Tanzania is gefinancierd door de regering van Japan.

Onderweg vele activiteiten, vooral bij de diverse lokale markten is het letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen. In Arusha aangekomen hebben wij geluncht en werd de bagage overgeladen op het dak van een bus. Voorts nog een groepsfoto gemaakt. Wij namen hier afscheid van Eddie, onze driver.

tanzania en kenia 189

Vervolgens gingen wij met z’n allen in de bus naar de douane van Tanzania. Daar aangekomen moesten wij een formulier invullen dat wij Tanzania gingen verlaten. Voorts kwam er weer een stempel in het paspoort. Via een stukje niemandsland met veel opdringerige afrikanen die allemaal souvenirs proberen te slijten moesten wij bij de douane van Kenia wederom een formulier invullen omdat wij het land ingaan. Wij zaten toen al in minibusjes. Namelijk bij de grens/douane van Tanzania werd de bagage overgeheveld en keerde de bus 180 graden. Vervolgens zijn wij over grote “hoogovensslakken”(asfalt hebben wij nog niet gezien in Kenia) het Amboseli National Park binnengereden. Bij de ingang van het park hebben Jan en Ruurd 2 keer 2 Masaï beelden gekocht na flink afdingen door Jan. Het Amboseli National Park is circa 400 kmgroot.

In het park hebben wij een kleine game drive gehouden. Wij hebben vele zebra’s, gnoes, olifanten, giraffes, gazelle’s gezien en ook de giraffe impala. De giraffe impala heeft een langere nek en langere poten dan een gewone impala. Het lijkt wel op een Madurodam uitvoering van een giraffe.

Voorts hebben wij aan het eind van de middag voor het eerst de top van de Kilimanjaro kunnen zien. Op de top lag sneeuw. Het middendeel was niet te zien. Die bleef schuil gaan achter de bewolking.

Dag 9: donderdag 14 september 2006


Vanochtend was het vroeg opstaan. Om 5.30 uur werden wij al wakker gebeld. Het leek wel of wij koeien moesten gaan melken. Om 6.30 uur begon de ochtend game drive. Wij hebben eventjes gezien dat de zon opkwam. Vervolgens bleef het bewolkt tijdens de game drive. In het Amboseli National Park heb je droge vlaktes waar de vegetatie dor is maar je hebt ook gebieden met groene vegetatie en moerasgebieden. Dit komt door het water van de Kilimanjaro. De top van de Kilimanjaro was door de bewolking niet te zien. Vanmorgen weer veel olifanten gezien. Volgens de driver kunnen ze 70-90 jaar oud worden, eten 250 kg voedsel en drinken 200 liter water per dag. De draagtijd is 22-25 maanden. De olifanten lopen met een snelheid van circa 5 km per uur. Er waren weer olifanten humeurig. Omdat ze de weg wilden oversteken maar de weg was geblokkeerd door minibusjes.

Voorts 5 leeuwen gezien. Dit is uniek, want de kans op het zien van leeuwen in het Amboseli National Park is niet al te groot. Ook hebben wij een keer 3 en een keer 2 jakhalsen of vossen gezien. De één zegt dat het jakhalsen waren en de ander zei dat het vossen waren. Mogelijk komen wij hier vanmiddag nog achter.

Verder vele zebra’s, gnoes, en voor het eerst op afstand een kudde buffels in het Amboseli National Park gezien. Voorts nog enkele nieuwe diersoorten gespot zoals soccer ibis, Egyptische gans en de waterbok.

Omstreeks 9 uur ontbeten en daarna de rest van de ochtend lectuur gelezen. ’s Middags na de lunch op het terras gezeten met koffie en thee en kaarten voor familie, vrienden en vage kennissen gekocht. Tot 2 keer toe heeft een aap het suikerzakje van Ruurd van de tafel gejat. Hij ging er vervolgens mee de boom in om er van te smullen.

Om 16.00 uur de middag game drive. Nu een ander deel van Amboseli gezien. Hier was een moerasdeel waarbij de olifanten tot hun buik in wegzakten. Voorts ook nijlpaarden voor het eerst in dit park gezien.

tanzania en kenia 219tanzania en kenia 229

De top van de Kilimanjaro was pas aan het eind van de middag te zien. Het middendeel bleef wederom achter de wolken. Voorts genoten van de zonsondergang. Voorts vlak voor het donker worden nog een leeuw gezien en een hele grote kudde zebra’s, gnoes en parelhoenders. Ook vanmiddag de bronvogel en de eagel gespot.

Gedurende de game drive meerdere windhozen tegelijk gezien. Van hele smalle tot hele brede. Dit leverde mooie plaatjes op.

Dag 10: vrijdag 15 september 2006


Vanmorgen konden wij uitslapen. Wij vertrokken namelijk om 8.45 uur van Amboseli National Park naar Tsavo West National Park. Volgens de routebeschrijving een afstand van circa 275 km. De wegen waren de gehele afstand van grof puin. Wij hebben nog geen asfalt gezien in Kenia. Onderweg een paar keer gestopt waar Masaï’s probeerden souvenirs te verkopen. Daarin slaagden zij goed. Voorts bij een souvenirwinkel geweest. Bij deze souvenirwinkel en ook bij enkele in-/uitgangen van Nationale Parken in Kenia en Tanzania staan er steeds perso(o)n(en) klaar met een machinegeweer.

Onderweg nog langs de Shaitani vulkaan gereden. Deze vulkaan heeft enkele eeuwen geleden voor het laatst lava gespuwd. Dit is in de verre omtrek nog steeds te zien. De lava ligt nog steeds verspreid over een grote oppervlakte.

tanzania en kenia 237

Na aankomst bij de Kilaguni lodge gegeten en daarna even in het zwembad geweest en op de strandstoelen proberen bij te kleuren. Ondanks de vele bewolking toch een beetje rode schouders gekregen.

Om 16.00 uur de laatste game drive van deze vakantie om af te kikken. De omgeving was weer spectaculair met vele heuvels en dalen en bergen zoals de Kilimanjaro op de achtergrond. Ook de diverse vegetaties die de ene keer dor is, dan weer groen, bebost en de rode en grijze grondsoort en de zonneschijn op de heuvels was een waar schouwspektakel. Het aantal dieren dat gespot kon worden viel tegen. Wij hebben maar één olifant gezien, terwijl er op de paden vele mesthopen van olifanten lagen. Voorts zebra’s, big dick, giraffes en buffels gezien. In de verte op de berghelling zagen wij een eland. Hij was voor een foto te ver weg. Voorts hebben wij een bezoek gebracht aan Mzima Springs. Dit water is helder waardoor je de vissen kunt zien en de nijlpaarden ook onder water kunt zien. Voorts hier 2 krokodillen gezien. Eentje lag bij een afwatering van een kleine rotswand met de bek open, zodat een eventuele prooi rechtstreeks zijn bek in kon glijden.

tanzania en kenia 247

Daarna naar een heuvel gereden waar wij onder het genot van een wijntje, chips en pinda’s de game drives hebben afgesloten. Maar gelukkig hebben wij de foto’s en de filmpjes nog.

’s Avonds bij het avondeten was er veel bekijks bij de drinkpool welke circa 150 meter vanaf het restaurant zichtbaar was in het dal. Hier kwamen vele olifanten, zebra’s, damherten en dergelijke naar toe om te drinken. Na lang omprutsen met het fototoestel de nachtstand alsnog gevonden en enkele foto’s gemaakt waarop een en ander zichtbaar is.

tanzania en kenia 264

Dag 11: zaterdag 16 september 2006


Vanochtend om 7.30 uur vertrokken richting Mombasa. Na circa een half uur kwamen wij op de eerste en enige geasfalteerde verharde weg van Kenia terecht. Deze loopt van Nairobi naar Mombasa. De eerste 2 uren was de weg goed. Onderweg kwamen we borden tegen dat de aanleg van de weg mede gefinancierd is door China. Het laatste stuk circa 60-70 km naar Mombasa is een drama. Dit deel van de weg is nog slechter dan door de natuurparken.

Onderweg veel dieseldampen opgesnoven van tegenkomende en ingehaalde vrachtwagens. Deze vrachtwagens hebben op de oplegger standaard 4 niet bestuurbare assen. Langs de kant van de weg stonden vele voertuigen met pech. De bermen lagen bezaaid met kapotte vrachtwagenbanden.

In Tanzania hebben wij bijna geen politie gezien. Op de weg Nairobi – Mombasa hadden ze om de circa 10 km een politiecontrole op de weg. Om de snelheid uit het verkeer te halen waren de bermen afgezet met takken en de weg met spijkerplanken. Wij mochten steeds doorrijden. De algemene indruk is dat het in Kenia armer is dan in Tanzania. In de omgeving van Mombasa waren vele krottenwijken. Dit is niet te beschrijven of op een foto te zetten. Dit kun je alleen maar met eigen ogen ervaren.

In Mombasa zijn de busjes herverdeelt. Dit omdat 4 mensen terugvlogen naar Nederland en 14 mensen naar 2 hotels gingen. Midden in Mombasa met een veerboot het water overgestoken. Nooit geweten dat er zoveel mensen op een boot passen. Het waren hoofdzakelijk donkergekleurde mannelijke Afrikanen. Ook waren vele voertuigen aan boord. Daarna nog een veertigtal kilometers afgelegd naar Papillon Lagoon Reef. Weer diverse markten en krottenwijken en politiepostcontroles gepasseerd. Hier waren de controles in verband met eventueel smokkelen van goederen die via de zee worden aangevoerd. Om circa 15.15 uur in Papillon Lagoon Reef met een lege maag aangekomen. Pas om 16.00 uur enig vast voedsel in de vorm van een koek naar binnen gewerkt. Wij leken bijna Masaï mensen. Die eten namelijk ook maar 2 keer per dag en drinken overdag bijna helemaal geen vocht.

’s Avonds na het diner in de openlucht aan het evenementenbier gezeten. Het is zo licht van kleur en met weinig alcohol. Maar toch gebeurt het dat mensen bijna op de bek gaan en volle glazen omgooien, hé Ruurd.

Papillon Lagoon Reef is een mooie locatie. Het is all inclusive voor € 35,- per persoon per nacht. Wij vragen ons af hoe dit uitkan. Maar dat is niet ons probleem. All inclusive is wel gemakkelijk, je hoeft namelijk niets meer te betalen. Het eten was goed.

Een tip voor een ieder. Je kunt hier een leuke zonvakantie hebben voor weinig geld. Er zijn diverse doeactiviteiten en er worden excursies georganiseerd. Het was mooi weer met een mooi strand en zwembad. Ruurd vindt dit beter dan de Middellandse zee.

Dag 12: zondag 17 september 2006


Uitgeslapen tot 9 uur. Vervolgens ontbeten. Dit kan namelijk tot 10.00 uur. Om 11.00 uur kwam de touroperator. Die deelde mede dat de 4 andere reisgenoten van het busje morgen een trip van een halve dag naar Mombasa maken. Wij gaan dit ook doen.

Vervolgens naar het strand. Na 2 meter te hebben gelopen worden wij direct door 5 Afrikanen opdringerig aangesproken. Zij proberen hun handelswaar en eventuele vaartochten met hun boten aan ons te slijten.

Na enkele minuten rechtsomkeer gemaakt en naar het zwembad gegaan. Eerst hebben wij watervolleybal gespeeld. Het leek niet echt op volleybal. Vervolgens in de zon gezeten en daarna gegeten. ’s Middags gezond en gelezen.

Om 17.00 uur een uur lang gebeachvolleybalt. Dit leek tenminste nog iets op volleybal. Voornoemde activiteiten worden door het “Animation team” van het hotel georganiseerd.

’s Avonds bij de bar waren vier acrobaten die leuke kunsten uithaalden. Dit was knap en ze konden het goed.

Dag 13: maandag 18 september 2006


Vanochtend om half acht vertrokken voor een excursie. Wij hebben een en ander van Mombasa bekeken. Wij hebben Jan, Marion, Sietse en Doutie bij hun hotel circa 6 km verderop opgehaald. De bezetting van het busje was weer compleet. In Mombasa weer met de veerpont over. Wij hoorden dat fietsers en voetgangers gratis meemogen. Voor auto’s moet worden betaald.

Wij hebben onder meer een Indiase tempel van binnen bezocht. Alcohol, roken en vlees eten is niet toegestaan. De mensen die voornoemde wel doen komen dan in de hel. Dit is namelijk op diverse schilderijen in de tempel vermeld.

Voorts in een houtverwerkingsfabriek geweest. Hier worden alle beelden van onder meer dieren en Masaï met de hand gemaakt. Of te wel het echte vakwerk. Er werken 7.000 mensen die allemaal in hutjes de hele dag bezig zijn met het maken van beelden. In de winkel diverse beelden gekocht.

tanzania en kenia 268tanzania en kenia 269

Mombasa kent een werkeloosheid van 45 %. Wij hebben ook Fort Jezus bezocht. Tevens op een vleesmarkt gekeken waar de kamelenpoten klaarlagen die later voor de soep worden gebruikt. Van de Voedsel en Warenautoriteit hebben ze hier nog niet gehoord.

Het weer was de eerste deel van de ochtend slecht. Het regende stevig. Hierdoor waren er op de weg veel waterplassen en bij de kraampjes, winkeltjes en woningen in de krottenwijken een grote smeerboel.

’s Middags bij het zwembad gelegen en om 17.00 uur een uurtje gebeachvolleybalt.

’s Avonds bleek dat het weekend voorbij was. Het evenementenbier had plaatsgemaakt voor “normaal”bier. Ze gingen dus als vanouds goed naar binnen. Enkele mensen hadden vannacht groot plezier in verband met mijn uitstekende Engelse taal. Echter het is al beter dan het ooit geweest is. Een cursus helpt wel.

Dag 14: dinsdag 19 september 2006


Vanochtend vlak voordat wij zouden zonnen een hele grote hagedis gezien en op de foto gezet door Ruurd. Toen begon het voor de tweede dag achterelkaar te regenen. Vervolgens met een taxi naar een winkelcentrum geweest circa 5 km richting Mombasa. De taxi koste 700 Keniaanse shilling, dit is circa 8 euro, voor een retour. Voorts bleef de chauffeur een uur lang met de auto op de parkeerplaats op ons wachten. Ruurd is onder meer voor zijn jaarlijkse vakantie knipbeurt bij de kapper geweest.

Na de lunch een beetje gezond en beachvolleybal gespeeld. Voorts zijn wij voor het eerst in zee geweest. Met aardige golven.

Bij de bar waren ’s avonds 2 “acrobaten” die allerlei kunstjes demonstreerden. De acrobaten van afgelopen zondag waren beter.

Dag 15: woensdag 20 september


’s Ochtends gebeachvolleybalt om 10.30 uur. Daarna gezond. Het was vandaag een stralende zonnige dag. ’s Middags een uurtje gewaterpolod. Vandaag zijn wij aardig bijgekleurd, zowel bruin als rood.

’s Avonds bij de bar waren zingende en dansende Masaï actief. Voorts nog een heel gesprek gehad met een man en vrouw uit Almere. Zij hadden via internet een retourtje Amsterdam – Mombasa gewonnen via een prijsvraag van Martinair.

Dag 16: donderdag 21 september 2006


’s Ochtends een poging gedaan om te zonnen en watervolleybal gespeeld. Ondanks een zeer partijdige scheidsrechter heb ik wederom gewonnen. Ruurd behoorde opnieuw tot de verliezers. Zo nu en dan was de zon verdwenen achter de bewolking. Maar over het algemeen was het een redelijke zonnige dag. ’s Middags voor het eten een Kameleon gezien en op de foto gezet.

tanzania en kenia 282

Voorts van Papillon Lagoon Reef diverse foto’s gemaakt. Onder andere ook van de op één na grootste Baobabboom.

tanzania en kenia 290tanzania en kenia 305

De grootste staat in Amerika. ’s Middags was er nog een bruiloft op het complex. Aan het begin van de avond de bagage gepakt.

Afgelopen dinsdag heb ik vier Imodium pillen geslikt. Deze werken goed, te goed. Ik heb nu al 2 dagen moeite om te kunnen schijten.

Ik eet al 4 of 5 avonden in de korte broek. Echter nu de laatste avond mag het niet meer. Ik heb vervolgens een lange broek aangetrokken. Ik zag dat de baas ook andere personen in een korte broek aansprak, echter deze mogen wel in hun korte tenue blijven eten. Ik vind dit discriminatie. Later vraagt de baas aan Ruurd of alles naar wens is. Ruurd vind de baas een topgozer, een beste vent. Ik schrijf maar niet op hoe ik over hen denk.

Vanavond waren er bij de bar Afrikaanse dansers.

Hierbij het repertoire van de DJ. De volgende woorden hebben wij de afgelopen week zeer regelmatig gehoord. "welcome ladies and gentlemen, it’s showtime, ladies and gentlemen welcome.”

Bij deze DJ in Nederland met zijn enthousiasme zou niemand de zaal binnenkomen en ben je binnen dan weet je niet hoe snel je de nooduitgang moet vinden.

Dag 17: vrijdag 22 september 2006


Wij zijn het er beide over eens dat het geen manieren zijn dat de wekker om 3.10 uur gaat en dat wij uit bed moeten. In Nederland is het nu 10 over 2. Je wilt het niet geloven, maar na het uitchecken waren wij nog steeds welkom. Hij zei namelijk “you’re welcome”.

Om 4 uur opgehaald door een taxi. Hij stond er al 10 minuten, hij had niet in de gaten dat wij er al lang stonden. Onderweg is de chauffeur nog gecontroleerd door de politie. Alles was waarschijnlijk niet in orde. Zo te zien ontbraken er een paar stickers op het voorruit. Om half 6 op het vliegveld aangekomen. Na het inchecken moesten we anderhalf uur wachten voordat wij aan boord konden. Het was met Kenia airlines een korte vluchtje naar Nairobi. Het was circa 45 minuten vliegen. Wel eten en drinken aan boord gekregen.

Na het landen door de douane heen op Nairobi en daar nog diverse winkels en rookruimtes bezocht. Nadat wij in het vliegtuig waren ingestapt bleek dat wij de beschikking hadden over 3 stoelen. Dit was ideaal.

Na wat slapen, puzzelen, filmpjes kijken, eten en drinken landen wij om 18.50 uur op Schiphol. Na het ophalen van de koffers op zoek naar Metty die ons kwam ophalen. Zij was gespitst op een bepaalde uitgang. Echter wij kwamen via een andere uitgang. Daardoor had Metty ons niet in de gaten. Wij werden beide onthaald met een roos en met een tekst eraan geplakt “welkom thuis”. Na wat gekletst te hebben, hebben wij op Schiphol nog wat gegeten en vervolgens de trein naar huis gepakt.

Na 17 dagen en een schitterende vakantie weer thuis in it heitelân.

Groetnis van Ruurd en Gooitzen.

Toedelidokie.

tanzania en kenia 314