Reisverslag Toscana Appennini

P1010368 bocca trabaria

 

Italië 15 augustus t/m 31 augustus 2008

 

Inleiding:

Van vrijdag 15 augustus tot en met zondag 31 augustus 2008 ben ik voor de vijfde keer op fietsvakantie geweest.

Evenals de vorige vier keren heb ik een groepsreis bij Aktiva Tours te Valkenswaard geboekt. Deze keer waren de regio’s Toscane, Umbrië en de Marche in Italië de bestemming.

Aldaar heb ik samen met mijn medereisgenoten Bart, Henriëtte, Jacqueline, Jannie, Johan, Marije, Nicky, Paul, Tien, Tjeerd, Yvonne en onze reisleider Hans de Toscana Appennini met veel plezier gefietst. Ook de vele vrijwillige kilometers waren heerlijk. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken.

Ik ben met de trein naar Weert gegaan. Aldaar zijn we overgestapt in een touringcar welke ons naar de eerste camping in Capannole heeft vervoerd. Vervolgens hebben we op campings overnacht te Castiglione del Lago, Assisi, Gubbio, Citta di Castello en Borghetto om daarna weer in Capannole terug te keren.

Hierna kunt u mijn belevenissen lezen zoals ik, en in vele gevallen wij, gedurende deze 17 dagen hebben meegemaakt.

Veel leesplezier.

 

Dag 1: vrijdag 15 augustus 2008

Voor de tweede keer binnen vier maanden op vakantie. Evenals in mei ga ik wederom fietsen. Ik ga nu 17 dagen naar Italië. Daar heb ik via Aktiva Tours de fietsroute Toscana Appennini geboekt. Vanochtend ben ik om half elf richting het treinstation gewandeld. Ik moet eerst met de trein naar Weert. Waar om 15.45 uur de bus vertrekt naar Italië. Via Aktiva Tours heb ik een NS retourtje ontvangen. De kosten zijn maar € 12,50. Om elf uur in de trein gestapt. Ik hoefde maar één keer over te stappen. Dit was op Utrecht C.S.. Aldaar nog even bij station Beijing wezen kijken. De NS heeft gedurende de Olympische Spelen een groot televisiescherm met tribunes ingericht waar de reiziger naar de Olympische Spelen kan kijken.

Na Utrecht C.S. bleek inderdaad dat Nederland over veel water beschikt. Richting Weert gingen we namelijk van de ene spoorbrug naar de andere spoorbrug met de trein. Om 14.20 uur stipt op tijd aangekomen in Weert. In Weert was nog niets gewijzigd ten opzichte van een jaar of 7 geleden. Het station was nog hetzelfde en het terras ook, waar al diverse Aktiva gangers zaten te wachten. Ik ben namelijk al eerder in Weert opgestapt voor de fietsreizen naar Navarra (Zuid Frankrijk/Noord Spanje) en Toscane/Umbrië in de begin jaren van deze eeuw. Om 15.45 uur vertrokken ruim 30 mensen. Er zaten ook personen in de bus die naar een camping nabij Florence zouden gaan waar zij volgens planning morgen om 9.15 uur zullen aankomen. Zelf moet ik nog een uur verder reizen naar Capannole. Een reis van ruim 1.250 km.

Op de A2 doken we al snel de file in van ca. 13 km. Via Maastricht en Luik kwamen we om 19.00 uur aan op onze eerste stop vlak voor Luxemburg. Hier hadden we onze dinerstop in een AC restaurant te Arlon. Daarna via Luxemburg door naar Frankrijk. In de bus werd de komediefilm uit het jaar 2007 “Wild Hogs” gedraaid. Echter ik zat te ver achter in de bus om dit goed te kunnen volgen. Om 00.05 uur waren we bij de Zwitserse grens ter hoogte van Basel. Dit is dus….

 

Dag 2: zaterdag 16 augustus

Bij de grens even gestopt voor het kopen van een tolvignet en een kleine rookpauze voor degene die daar behoefte aan hadden. Daarna zo nu en dan een half uurtje weggedommeld. Bij de vele tunnels evenals de Gotthardtunnel hebben we geen vertraging gehad. Om kwart voor vier exact twaalf uur na vertrek uit Weert passeerden we de Italiaanse grens. Om 08.15 uur zijn we aanbeland op de internationale camping bij Florence. Hier gingen de Toscana Nuovo fietsers en de bromfietscoureurs uit de bus. Ze waren een uur eerder dan de planning op hun eindbestemming. Het zonnetje scheen al lekker. Daarna verder gegaan naar onze camping Campeggio La Chiocciola In Valdambra te Capannole waar we omstreeks 09.30 uur aankwamen. Op deze camping staan zeer veel Nederlanders. Er staan namelijk allemaal tenten en caravans van de reisorganisatie Vacansoleil. Aldaar kennisgemaakt met onze reisleider Hans. Vervolgens moesten nog een aantal tenten worden opgebouwd. De vorige groep bestond uit 8 personen en onze groep uit 12 personen, zodat er een aantal tenten bij moesten worden gezet. Na de koffie heeft Hans een en ander uitgelegd en zijn de fietsen verdeeld. Aan het eind van de ochtend ben ik met Johan en Tjeerd op de fiets gestapt. Als eerste zijn we naar het 12 km verderop gelegen Civitella gefietst. Aldaar hebben we op een terras geluncht. Na een rondje te hebben gemaakt in Civitella zijn we doorgegaan naar Arezzo. Dit was een tocht van ruim 20 km. Arezzo is een stad met ongeveer 90.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Arezzo. Arezzo ligt 80 kilometer ten zuidoosten van Florence. Arezzo werd gesticht door de Etrusken en was het centrum van één van de twaalf Etruskische vorstendommen. Ten tijde van het Romeinse rijk heette de stad Arretium en was het bekend als centrum van metaalbewerking en pottenbakkers. Nu is de stad bekend om zijn edelsmeedkunst, er zijn meer dan 1.000 ateliers die gouden sieraden ontwerpen, maken en exporteren. Aldaar hebben we onder meer de Duomo en de Piazza Grande bekeken. Op de Piazza Grande zijn vele panden uitgerust met wapenschilden.

P1010217 arezzoP1010218 arezzo

Daarna nog geprobeerd een gedetailleerde kaart van Umbrië te verkrijgen. Dit is gedeeltelijk gelukt. We wilden er zes stuks, maar er waren er maar twee. Na het nuttigen van een cola weer teruggefietst naar de camping via de SS69. Hiervan wilden we afwijken. Dit is gedeeltelijk gelukt. We zijn over zeer rustige wegen, welke soms uit grind bestond, teruggegaan. Halverwege kwamen we weer op de SS69 uit. Daarna was het nog flink zoeken om in Capannole te komen. Capannole stond namelijk niet meer op de kaart.

’s Avonds op de camping gezamenlijk pasta gegeten, welke door de mede reisgenoten was klaargemaakt. Daarna de afwas gedaan.

Vandaag heb ik tussen de 60 en 70 km gefietst.

Het was bijna de hele dag zonnig weer met een temperatuur van ruim 30°C. ’s Avonds koelt het snel af, zodat de temperatuur in de tent aangenaam is voor de nachtrust.

 

Dag 3: zondag 17 augustus

Vandaag stond de eerste officiële route op het programma. We gaan van Capannole naar Castiglione del Lago. Een tocht van ca. 70 km. Na het afbreken van de tent en het nuttigen van het ontbijt ben ik samen met Johan en Tjeerd omstreeks 09.30 uur vertrokken. Na amper één km had Tjeerd al de ketting van de fiets. Gelukkig gebeurde dit, want we bleken direct al de verkeerde afslag te hebben genomen. Dit werd gelukkig maar 200 meter terugfietsen. We zijn eerst richting Monte San Savino gefietst. Hier aangekomen na ca. 20 km hebben we eerst iets op het terras gedronken. Daar kwamen ook de meeste andere reisgenoten aanfietsen. Johan, Tjeerd en ik hebben daarna Monte San Savino bezocht. Daarna doorgefietst naar Lucignano. Dit was na ca. 30 km. Nadat we Lucignano per fiets hebben bekeken hebben we in een zeer luide bar/snackbar een paar broodjes gegeten. Volgens mij waren we ook de enige bezoekers. Door de luide muziek is dit niet echt klantvriendelijk. Zowel in Monte San Savino als in Lucignano waren vele oude mannetjes aan het samenscholen. Waar waren de oude vrouwtjes?? Aan het aanrecht misschien!!

P1010222 monte san savinoP1010228 lucignano 

Daarna door de mooie omgeving van Umbrië gefietst. We zijn onder meer door de plaatsen Pieve Vecchia, Foiano, Farneta, Borgonuovo, Cignano, Centoia, Pietraia, Ferretto, Bertoni en Piana gefietst. Het eerste deel van de route vandaag was zeer bosrijk. Later werd het meer landbouwachtig met veel graan, zonnebloemen en maïs. Richting Castiglione del Lago werd de omgeving wel droger. Dit was vooral te zien aan de zonnebloemen en de wegbermen. Omstreeks 16.10 uur kwamen we met z’n tienen aan op de camping Listro. Castiglione del Lago is een stad met ongeveer 15.000 inwoners en ligt aan het Lago Trasimeno, het op drie na grootste meer in Italië. In het meer bevinden zich drie eilanden: Isola Minore, Isola Magiore en Isola Polvese. Castiglione del Lago is een van de belangrijkste steden aan het meer.

Op de camping eerste 2 halve liters bier gedronken. De overigen begonnen met het opbouwen van de tent. Maar er zijn lang geen tien hamers. Dan kun je beter eerst maar genieten van een biertje. Vanavond zijn we in een visrestaurant uit eten geweest. Zelf heb ik een aantal vissen uit het meer gehad. Het bleken maar 2 soorten te zijn, waarvan wel heel veel héél kleine visjes. Ze keken me nog recht in de ogen aan. Op de terugreis is Henriette door haar enkel gegaan. Ze is ‘s avonds nog naar een klein ziekenhuis gegaan met Hans en de campingeigenaar.

Vandaag ca. 75 km gefietst. Dit gaat goed. De etappe was niet zwaar. De klimmen waren niet lang en op enkele stukjes na ook niet steil. Totnogtoe is dit geen niveau vier, maar er komen nog 5 routes. Wie weet komen de echte uitdagingen nog de komende twee weken.

Het was vandaag zonnig met regelmatig bewolking. Het dreigde bijna te regenen. Maar op 2 regendruppels na bleef het droog. Het was niet zo warm als gisteren. Ideaal fietsweer dus.

 

Dag 4: maandag 18 augustus

Vandaag stond er een rustdag op het programma. Maar rustdagen kunnen inspannender zijn dan “verplichte” fietsdagen. Henriette moest vanmorgen naar de specialist in Perugia. Volgens de gemaakte foto’s vannacht bleek er mogelijk een scheurtje in het enkelgewricht te zitten. Dit bleek na het bezoek aan het ziekenhuis niet het geval te zijn. Wel waren de enkelbanden gescheurd. Dit betekent zeven dagen met het been omhoog en niet lopen. Fietsen mocht wel van de arts. Maar of dat wel echt een optie is in het heuvelachtige Umbrië???

Ik ben omstreeks 10.30 uur samen met Johan, Tien en Tjeerd vertrokken voor een alternatieve fietstocht. We zijn eerst in een ruime omtrekkende beweging naar Chiusi gefietst over kleine (grind)wegen. Volgens mij was dit een tocht van ca. 40 km. Dit ging door een groot landbouwgebied met weinig bebouwing. Onderweg bij een meer in de plaats Binami nog met enkele Nederlandse kinderen gesproken waarvan er eentje was geëmigreerd en de ander op vakantie was. In Chiusi rondgekeken en op een terras wat gedronken en 2 stukken pizza gegeten. Gelukkig proefde ik geen kaas. Insiders weten hiermee wel genoeg. Daarna verder gefietst naar het 25 km verderop gelegen Montepulciano. Onderweg nog aangestoken in de plaats Chianciano Terme. In beide plaatsen de binnensteden bekeken.

P1010236a chianciano termeP1010238 montepulcianoP1010243 montepulcianoP1010249 montepulciano 

Naar Montepulciano was nog een lekkere stevige klim. We moesten stijgen naar 607 meter hoogte. We kwamen van ca. 300 meter hoogte. Voorts is er naar het centrum een korte maar zeer steile route vanaf de kerk Madonna di San Biagio. Deze hebben wij dus genomen, nadat we de kerk hadden bezichtigd. Om ca. 18.30 uur de terugreis aanvaard. Eerst een eind grindweg totdat we een bordje zagen naar Acquaviva. Tot dit bordje zijn we begeleid door een Italiaan op een mountainbike. Richting Acquaviva was een lekkere afdaling waarin we een mooie snelheid konden maken. Daarna via Pozzuolo terug naar de camping. Dit was ook lekker heuvelachtig.

Om één minuut voor acht op de camping aangekomen. Tijd voor het eerste biertje vandaag. De overige groepsleden waren al druk bezig met het klaarmaken van de Risotto, zodat we om half negen konden aanvallen.

Ik schat dat we vandaag ca. 95 km hebben gefietst.

Het was vandaag onbewolkt weer. Dus volop zon met een temperatuur van 30-35 °C. Op de fiets was het goed uit te houden. Er waaide namelijk nog een lekker briesje.

 

Dag 5: dinsdag 19 augustus

Vandaag staat route 2 op het programma. Deze gaat van Castiglione del Lago naar Assisi. Een tocht welke volgens planning ca 75 km lang is. Ik ben samen met Jannie, Johan, Tien en Tjeerd aan deze route begonnen. Aangezien het begin van de route alleen maar drukke wegen waren en het vooruitzicht voorlopig ook niet beter zou worden zijn we al voor San Arcangelo van de route afgeweken. We zijn via Panicale, Tavernelle, Pietrafitta, Cibóttola en Marcatello weer op de route gekomen bij Spina. In Pietrafitta hebben we op een terrasje gegeten en enkele medereisgenoten hebben in een “fonteintje” gestaan en een beetje met water geouwehoerd. In het begin van de officiële route nog een fruitkraam langs de kant van de weg bezocht. Ook in de dorpen rondgekeken en her en der wat gedronken en gegeten.

P1010253  fruitkraamP1010264a panicale2P1010265 panicaleP1010270b pauze in pietrafitta water staanP1010271 cibottolaP1010272 cibottola

In Cibóttola nog een heel oud kasteel bekeken. Aangezien de tijd al aardig opschoot en er nog vele kilometers volgden de laatste 35 km bijna in één keer achter elkaar aan gefietst. Behalve Johan en Tien, die hebben Deruta nog bekeken. De omgeving was meer landbouwgebied met vele kleine dorpen/gehuchten meestal op heuvels of te wel het echte platteland. Om vijf voor acht op de camping Village Assisi aangekomen. Na het opbouwen van de tent hebben we gebarbecued.

Wegens het vele kaartlezen zijn we veel langer onderweg geweest. Qua afstand was de tocht maar ietsje langer dan de officiële route. Ik schat dat we 80 km hebben gefietst vandaag.

Het was wederom stralend onbewolkt zonnig zomerweer. In de schaduw was het 35°C. In de zon was het nog warmer. Op de fiets merk je deze temperaturen veel minder.

 

Dag 6: woensdag 20 augustus

Vandaag ben ik samen met Jannie, Johan, Tien en Tjeerd om 10.15 uur op de fiets gestapt om Assisi nader te bekijken. De camping ligt ca 5 km van Assisi. Dit is goed te fietsen ondanks een drukke weg. Maar als je achter elkaar fietst is er niets aan de hand. Assisi is een kleine middeleeuwse stad met ongeveer 25.000 inwoners en ligt op de helling van de Monte Subasio. Er zijn vele heuvelachtige, smalle straatjes en pittoreske winkeltjes.

 P1010280 assisiP1010293assisiP1010283 assisiP1010283a smalle straten in assisiP1010284 assisi

In Assisi was het aardig druk met toeristen. We hebben enkele kerken, waaronder de Sint-Franciscusbasiliek, bezocht evenals het kasteel, het plein en de winkelstraten. Het was warm, zéér warm in Assisi. Volgens mij was het minimaal 35°C met weinig wind. Wat dat betreft kun je beter een fietstocht maken, dan heb je tenminste nog rijwindkoeling. Om 16.15 uur weer terug op de camping. Daar de was gedaan en het vochtgehalte van het lichaam weer op peil gebracht. Voor het eerst wat meegenomen lectuur gelezen. ’s Avonds met de meesten van de groep spaghetti gegeten bij de tent.

Voor de verandering vandaag maar ca 10 km gefietst.

 

Dag 7: donderdag 21 augustus 2008

Vanmorgen om half negen opgestaan. Ik was de laatste van de groep. De overigen zaten allemaal aan het ontbijt. Tjeerd ging vandaag met de trein naar Rome. Een aantal gingen met de trein naar Perugia. Ik heb om half tien samen met Hans, Henriette, Johan, Paul en Tien een ommetje gemaakt. We hadden vandaag wederom een rustdag. De oorspronkelijke reis welke in Florence zou beginnen en eindigen was aangepast. Een aantal routes zouden te bergachtig zijn en het niveau vier te boven gaan. Daardoor hebben we twee rustdagen bij Assisi.

Tijdens het ommetje hebben we onder meer de volgende plaatsen aangedaan: Spello – Bevagna – Montefalco – Trevi – Bevagna - Cantalupo – Cannara – Castelnuovo om vervolgens weer om tien voor negen op de camping terug te keren. Hier stond het eten al op ons te wachten. De kookploeg wordt hartelijk bedankt.

In Spello was nog een tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Pintoricchio. In Bevagna in een dorpswinkel vlak voor sluitingstijd nog enkele broden met kaas gekocht, welke terplekke werden klaargemaakt door enkele oude mannetjes. Deze hebben we in het centrum genuttigd.

In Montefalco waren in een kerk de nonnen aan het zingen.

P1010300 bevagneP1010314 montefalcoP1010316 montefalcoP1010319 trevi

Daarna zijn Johan, Tien, Tjeerd en ik naar Trevi gegaan. Om de weg vanuit Montefalco te vinden zijn we achter een sportieve Italiaan van middelbare leeftijd met een mountainbike over smalle steile grindwegen gegaan. Deze grindwegen waren nog versperd door enkele bomen waar we met onze fiets platliggend net onder door konden. Een mountainbike was geen overbodige luxe op deze grindweg.

Na een bezoek aan Trevi te hebben gebracht en het nuttigen van een ijsco/drinken, lag er voor de terugreis een mooi fietspad welke langs Bevagna en Cannara ging. Op dit fietspad waren vele Italianen actief aan het sporten (fietsen en hardlopen). Dit fietspad was volgens mij wel 20 km lang en liep langs een watergang.

Vandaag ca 90 km gefietst.

Wat ik nog niet verteld heb is dat dit de eerste Aktiva reis is waarbij we de beschikking hebben over een koelkast. Onze reisleider Hans komt al vele jaren in Italië. Voor Aktiva doet Hans meestal enkele reizen. Bij dit warme weer is een koelkast ideaal. Het eten blijft goed en niet onbelangrijk is dat er na aankomst op de camping koud bier aanwezig is. Deze hebben we meestal wel verdiend.

Ook een voordeel is dat we nu een grotere en hogere bus ter beschikking hebben. Hierin wordt de bagage vervoerd. Door de hogere bus kan mijn luchtbed opgeblazen de bus in. Nu hoef ik mijn luchtbed na aankomst op de volgende camping niet meer met mijn mond op te blazen. Een opblaaspomp heb ik niet bij mij, dit neemt teveel ruimte in beslag in de koffer.

 

Dag 8: vrijdag 22 augustus 2008

Vandaag zijn we uit Assisi vertrokken. Route 3 stond vandaag gepland om te fietsen. We gingen van Assisi naar Gubbio. Een afstand van ca. 55 km. Ik had met mezelf afgesproken om in tegenstelling tot route 2 de Aktiva route te volgen. Dit omdat enkele dagen geleden er meer op de kaart moest worden gekeken dan we aan het fietsen waren. Ik ben vandaag om 09.30 uur vertrokken samen met Johan, Tien en Tjeerd. Ze stelden toch een alternatieve route voor. Met de Aktiva route zouden we via een U-vorm van Assisi naar Valfábbrica gaan. Valfábbrica ligt op 289 meter hoogte. De alternatieve route ging dwars door de natuur via Pieve s Nicoló (603 m hoog). Dit sprak mij wel aan. De camping lag namelijk op ruim 200 meter hoogte. Het was een zeer rustige weg. Her en der waren boeren op het land aan het ploegen. Voor het overige was het puur natuur. Met een enkele stop in de beklimming en een lekkere afdeling in Valfábbrica aangekomen.

 P1010320 tussen carbonesca en gubbio

Aldaar nog de plaatselijke markt bezocht. Deze markt stelde niet veel voor. Het was alleen maar verkoop van schoenen en keukengereedschap. In Valfábbrica heb ik een cola gedronken en een broodje gegeten. We waren nu ook weer op de Aktiva route. Er volgde gedurende ca 7 km een klim naar de top van de Monte Serra. Deze ligt ook op ruim 600 meter hoogte met gedurende de eerste anderhalve km een stijgingspercentage van ca. 10 %. En even later gedurende 500 meter nog een heftige stijging. Dit was zweten maar met een fiets met versnellingen is voorlopig geen weg te steil. Boven op de Monte Serra kwam de klap. Hier is geen enkel teken of gebouw of wat dan ook dat refereert dat je bovenop bent gekomen.

Daarna afgedaald naar Carbonesca waar we van onze middaglunch hebben genoten. Na de lunch volgde eerst een verdere afdaling en daarna weer klimmen, echter minder pittig dan eerder vandaag. Omstreeks 16.15 uur op de Citta di Gubbio camping aangekomen. Waar ik onder het genot van een biertje de tent heb opgebouwd. Daarna de was gedaan. Weer eens het zwembad bezocht. Dit had ik na de vakantie in Andalusië in mei dit jaar nog niet weer gedaan. Gubbio is een middeleeuwse stad met ongeveer 17.000 inwoners en ligt op de steile hellingen van de Monte Ingino. De kerken, paleizen en huizen zijn allen opgetrokken uit het gele kalksteen uit de berg. In het centrum van de stad, vanaf de Piazza Grande, is een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende land.

Vanavond weer gezamenlijk gegeten bij de tent. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt dat er steeds vrijwilligers zijn om voor de hele groep te koken.

Vandaag ongeveer 55 km gefietst.

Het was weer onbewolkt zomerweer. Tussen de 30 en 35 °C. Er stond gelukkig wel ietsje meer wind. Dit is op de fiets wel prettig. Volgens mij hebben de weermannen en vrouwen in Italië een makje. Ze nemen één keer een weerpraatje op die ze vervolgens weken achter elkaar kunnen gebruiken. Op de camping in Gubbio is het ’s avonds kouder dan op andere campings. Dit komt doordat er weinig beschutting is. Daarom al om half elf de tent opgezocht.

Enkele keren per dag komt de campingeigenaar in een cabriolet een rondje maken over de camping. Volgens Hans stapt hij zelden uit de auto. Hij geeft de aanwijzingen vanuit zijn auto.

 

Dag 9: zaterdag 23 augustus

Vandaag op deze rustdag zijn we om 10.30 uur vertrokken met ons zevenen voor een ommetje, namelijk Hans, Jannie, Johan, Paul, Tien, Tjeerd en ik. We wilden van Gubbio naar Scheggia via de SS298. Echter deze was dit weekend in verband met een autorace afgesloten. Hans had van de campingportier al een alternatieve route via de SS452 naar Pontericcioli. Dit was een redelijk drukke weg. Naast de hoofdweg liep ook een grindpad. In het begin hadden we de afslag naar het grindpad gemist. Ter hoogte van de tunnel, welke 1200 meter lang was, kwamen we wel op het grindpad. Dit was redelijk stijl omhoog en weer stijl afdalen. Op grind is dit niet ongevaarlijk, maar daarover later meer. In Pontericcioli welke in de naburige regio “Le Marche” ligt, hebben we een drinkstop bij een bar genomen. Oh ja, via de hoofdweg moest ook aardig worden geklommen in het deel voor de tunnel. Later na de grindweg hadden we op de hoofdweg een leuke afdaling. Na de drinkstop over de SP3 doorgefietst naar Scheggia. Halverwege nog gestopt bij een brug welke in 1944 tijdens de tweede wereldoorlog plat is gebombardeerd en in 1947 weer is gerestaureerd.

 P1010320b grindweg naar pontericcioliP1010327b foto bij gebombardeerde brug

In Scheggia bij een plaatselijke winkel een broodje gekocht die ter plekke van beleg (kaas of vleeswaren) werd voorzien. Daarna de weg vervolgd naar Costacciaro (bekend om ontstaan van water uit “monte cucco” met grotten etc… daarna naar Sigillo waar we via een grindweg binnendoor gingen om in de omgeving van Padule weer op een hoofdweg te komen. In het begin van een kleine afdaling op de grindweg ging Jannie achter mij onderuit. De rest heeft dit niet gemerkt. Jannie had op de knie en elleboog diverse schaafplekken en het bloedde een beetje. Na het schoonmaken en pleisters erop gedaan te hebben toch de weg vervolgd om weer bij de groep te komen. De groep was al gestopt om te hergroeperen en een aantal hadden een duik genomen in een plaatselijk meertje. Omdat de rest van de route nog vele klimmen en dalingen op grindwegen zouden zijn, zijn Jannie en Paul teruggegaan om de hoofdweg te volgen welke vlak is. Onderweg zouden ze nog via de Farmacie gaan. Wij zijn vervolgens verder gegaan. Het was nog een hele klim (wel lekker en ook te doen). In de verte was er in een dal onweer. Hier hadden wij geen last van. Daarna de afdaling ingezet en om even voor vijf uur terug op de camping waar het bier alweer op mij wachtte. Dit was een wederzijds genoegen. Jannie is nog naar het ziekenhuis geweest, omdat de Farmacie dicht was. Ze heeft vier hechtingen in de knie gekregen en de schaafwonden (ook de elleboog) zijn ontsmet.

P1010342 tussen sigillo en paduleP1010342a eten in gubbio gezamenlijk

’s Avonds in Gubbio uit eten geweest. Dit was pas de tweede keer dat ik en de meesten uit eten zijn geweest. We hebben gegeten in restaurant Fabiani. Dit was nogal chaotisch. Eerst mochten we alleen maar een menu bestellen, omdat het opdienen voor 12 personen anders te moeilijk werd. Daarna mochten we toch apart bestellen. Daarna was de Lasagne op. Vijf minuten later was het er wel weer. Vervolgens hadden drie personen een pizza besteld. Na een uur kwamen ze erachter dat het deeg op was.

Voorts zat er geen lijn in de bediening. Maar dat komt door de Italianen zelf met hun voorgerechten, primaire, seconde, hoofdmenu, salade en patat apart. Nadien ben ik met enkelen nog door de stad gefietst om daarna even voor middernacht weer op de camping te arriveren. De camping was zéér rustig. Zonder Aktiva (de bromfietsgroep was ook gearriveerd) bleven er weinig gasten over. Een hoge coniferenhaag om de camping als afscheiding zou geen overbodige luxe zijn.

Ik schat dat we vandaag ca. 65 km hebben gefietst. Dit is inclusief de tocht naar Gubbio voor het diner.

Voor de verandering was er vanochtend en vanmiddag weer eens bewolking. Er was regelmatig zon, een lekkere wind en een temperatuur van 30°C.

 

Dag 10: zondag 24 augustus

Vandaag staat route vier op het programma. We gaan van Gubbio naar Citta di Castello. Een tocht van ca. 55 km. Hans had voor ons een alternatieve route in gedachte. We zouden tot Pietralunga de officiële route volgen. Daarna afwijken van de route via de volgende plaatsen: Pianello, Secchiano, Pióbbico, Apécchio om dan aan te komen in Citta di Castello. Dit zou een tocht zijn met extra heuvels tot 700-800 meter hoogte en een lengte van ca 80 km. Wij, Johan, Tien, Tjeerd en ik zijn om half tien vertrokken. Na 11 km hebben we in Mocaiana onze eerste drinkstop gehad op een terras nabij het kruispunt naast de kerk. Daarna doorgefietst naar Pietralunga waarbij eerst ca 7 km moest worden geklommen. Aldaar de binnenstad bekeken en richting Pianello gefietst. We kwamen door Salceto Lame. We zaten hier volgens Johan zijn horloge op 760 meter hoogte. Vlakbij de grens van de gebieden Umbrië en Le Marche na ca 10 km zijn we rechtsaf gegaan (dit bleek achteraf zo te zijn). We zaten inmiddels al enige tijd op grindwegen. Het ging steeds op en neer. 15 km verder kwamen we weer op een genummerde weg uit, namelijk de SP207. Vlak hiervoor moeten we onbewust vlakbij de plaats Salia zijn gefietst. Deze lag volgens de bewegwijzering namelijk 4 km terug. De S207 hebben we ca. 10 km gevolgd totdat we weer in een dorp kwamen, namelijk Mocaiana. Dit was om half vier ‘s middags. Vanmorgen hebben we hier nog onze eerste drinkpauze gehad. Met andere woorden we hebben een rondje gemaakt. Waar we eerder rechtsaf zijn gegaan, hadden we rechtdoor gemoeten. Als je alles achteraf weet, dan was ik nu ook aan het rentenieren in Zuid Europa. Maar we hebben een fantastische route gefietst en dit is ook wel humor.

We hebben eerst maar op hetzelfde terras geluncht. Daarna zijn we via een andere route naar Pietralunga gefietst. We hebben nu de oostelijke variant genomen. Vanmorgen hadden we de westelijke variant. Dit was een weg van ca 12 km tot aan de afslag Pietralunga. Deze weg was zeer heuvelachtig met diverse stijgingen van 10%. Aan deze weg waren minder bomen en dus minder bewolking dan de westelijke variant. In Pietralunga zaten we weer op de route na een extra rondje van ca. 40 km. Vanuit Pietralunga kun je de noordelijke weg (Aktiva route) en de zuidelijke weg nemen naar Citta di Castello. Wij hebben voor de zuidelijke route genomen. Dit waren steile hellingen en vele lange stukken grindwegen. In Citta di Castello was het dorpsfeest inmiddels al afgelopen. Ze waren druk aan het opruimen. Bij de afslag naar de camping aangekomen kun je de steile variant nemen en de kortere maar zéér steile variant van 17% stijging. Ik heb deze laatste genomen. Onderweg wel één keer gerust. Ook ik heb een grens. Even na acht uur kwam ik op de camping La Montesca aan. Daarna tent opbouwen, eten, douchen en op zoek naar mijn overheerlijke luchtbed.

Al met al vandaag ca. 95 km gefietst.

Vanochtend was er regelmatig bewolking. ’s Middags scheen volop de zon. Het was iets minder warm met 25 tot 30°C.

 

Dag 11: maandag 25 augustus 2008

Vandaag wederom een rustdag. Maar het is net als met werknemers die overdag werken. Zij hebben het ’s avonds en in het weekend drukker met het beunen, dan werken bij de baas. Dit geldt ook voor gepensioneerden. Na een ommetje en een rondje hebben we vandaag een nieuwe variant. We fietsen vandaag een vierkant. De vier hoeken zijn Citta di Castello, Apécchio, Sant Angelo in Vado en S. Giustino. Dit betekende dat we twee passen over moesten maar daarover later meer. Omstreeks 10.30 uur zijn we met ons zessen, Hans, Johan, Paul, Tien, Tjeerd en ik vertrokken naar Citta di Castello.

P1010350a foto citta di castelloP1010351 citta di castello

We hebben eerst met de fiets deze plaats globaal bekeken. Citta di Castello is de noordelijkste stad van Umbrië en is omsloten door een ringmuur. Naast de kerken, torens en paleizen heeft de stad vooral veel musea. Voorts ligt de stad aan de rivier de Tiber. Daarna koers gezet naar het ruim 25 km verderop gelegen Apécchio. Onderweg nog in een barretje te Fraccano een drinkstop gehad. Vervolgens verder geklommen om op 730 meter hoogte de Bocca Serriola te bedwingen. Dit was een geleidelijke klim van ca 15 km. Door het geleidelijke is hij zeer goed te doen, daarna afgedaald naar Apécchio waar we de binnenstad vluchtig hebben gezien. Aldaar als lunch een bord spagetti genomen. We hebben inmiddels Umbrië alweer ingeruild voor Le Marche.

P1010358 apecchioP1010361 san martino del piano

Daarna noordwaarts gefietst naar Sant Angelo in Vado. Dit was 2 keer klimmen en afdalen, alleen deze was steiler dan de Bocca Serriola. Op het heetst van de dag was dit behoorlijk zweten. De weg was slecht met vele gaten. Dit was dus bij het afdalen goed uitkijken. In Sant Angelo in Vado eerst met behulp van een Italiaan een fietsenmaker bezocht. De remblokjes van Tien haar fiets waren op. Daarna in een supermarkt proviand ingeslagen. Er stond namelijk nog een klim van 359 naar 1049 meter hoogte op het programma. Dit was een klim van ca. 18 km waarvan de eerste 10 km lichtjes omhoog gingen en de laatste 8 km was redelijk steil. ’s Avonds om even voor zevenen was ik als eerste op de top van de Bocca Trabária aangekomen. Één minuut later kwam Paul boven. Wederom was hier geen bord met de naam van de berg en de hoogte aanwezig.

P1010370 bocca trabariaP1010374 afdaling bocca trabaria 

Daarna een vet gave coole afdaling van 15 km naar S Giustino. Vanaf Sant Angelo in Vado tot aan S. Giustino hebben we gedurende 40 km dezelfde weg gevolgd. Daarna hebben we goed tempo gefietst naar Citta di Castello over ca 20 km. Daarna moesten we nog 3 km klimmen om op de camping aan te komen. Deze keer heb ik/we de minder steile variant genomen. Alwaar we om 20.45 uur in het donker aankwamen. Aldaar hebben de dames voor het eten (salade, pasta en druiven) gezorgd, waarvoor hartelijke dank. Zelf heb ik nog de afwas gedaan. Daarna gedoucht en dit reisverslag onder het genot van een biertje aangevuld.

Totaal hebben we vandaag meer dan 100 km gefietst. Zoveel heb ik nog nooit eerder op één dag gefietst. Een groot deel was vandaag in de naburige regio Le Marche.

Vandaag was het weer bijna 30°C. ’s Ochtends was het onbewolkt. In de tweede helft van de middag kwam er iets meer bewolking. Het blijft dus mooi weer.

 

Dag 12: dinsdag 26 augustus

Vanmorgen om kwart voor tien vertrokken voor route vijf. Deze brengt ons van Citta di Castello naar Borghetto. Een tocht volgens de Aktiva route van ca. 65 km. Wij zijn vanaf de camping niet naar Citta di Castello afgedaald maar verder geklommen. De eerste 5 – 6 km was alleen maar klimmen. Onze eerste plaats, tevens drinkstop was Monte S Maria Tiberina. Daar zaten we alweer boven de 700 meter. Vervolgens doorgefietst naar Monterchi. Dit ging gepaard met veel klimmen en afdalen. Aldaar in een plaatselijke winkel een broodje met vleeswaren burgemeester gemaakt.

P1010380 monte s maria tiberinaP1010390 valico la foce

Na het bekijken van de binnenstad doorgefietst naar het ruim 31 km verderop gelegen Castiglion Fiorentino. Onderweg hebben we Palazzo del Pero links of rechts laten liggen. De eerste 17 km waren oersaai. Dit was de oude weg naar Arezzo er naast lag nu een nieuwe snelweg. Dit was gewoon tijdens de Italiaanse siësta dom fietsen. Daarna moesten we nog de col Valico la Foce (578 meter) bedwingen. Daarna weer een leuke afdaling op een goed wegdek. In Castiglion Fiorentino een vieruurtje genomen, of te wel een gevuld croissantje met cola. Tien en Tjeerd hadden veel pech. De kerken waren allemaal gesloten. Nog wel door de stad gezworven.

Hierna doorgefietst naar Cortona. Daar even vluchtig de stad bekeken en een Italiaans ijsje verorberd. Daarna zijn Tjeerd en ik doorgefietst naar de camping Badiaccia waar we grotendeels met z’n allen gezamenlijk hebben gegeten bij de tent.

Vandaag ca 80 km gefietst.

Over het weer hoef ik het eigenlijk niet meer te hebben. Het was namelijk alweer volop zonneschijn met ruim 30°C. Echter de laatste twee weken van augustus zijn minder warm dan de eerste twee weken. Toen was het meestal tussen de 35 en 40°C volgens onze reisleider Hans.

 

Dag 13: woensdag 27 augustus

Vanmorgen na een doldwaze drukke en lange fietsweek (moet je ook maar niet zoveel ommetjes, rondjes en vierkanten gaan fietsen) even gas teruggenomen. Om half negen opgestaan. In de WC zat ik opgesloten. De deurkruk was aan de binnenkant verdwenen. Een vriendelijke Italiaan heeft me uit deze gevangenschap bevrijd. Daarna gegeten en de was gedaan. Vervolgens het tijdschrift “intermediair” uitgelezen. Om kwart over 12 kon ik het toch niet laten en heb ik een rondje Lago Trasimeno met de klok mee gefietst. Hierbij zoveel mogelijk de groene bordjes met Percorsi ciclabili del trasimeno (PCT) gevolgd. Van Borghetto tot aan Passignano waren allemaal PCT fietsgrindpaden door de natuur in de nabijheid van het meer. Door Passignano gefietst en in een café/bar geluncht. Na de lunch kwam ik Johan, Paul, Tien en Tjeerd nog tegen. Daarna doorgefietst en ik ben onder meer door de dorpen Torricella, S. Feliciano en S. Savine gekomen.

Hans heeft al diverse keren verteld dat er iedere dag artikelen in de Italiaanse kranten staan over het lage waterpeil van de diverse meren. Afgelopen week was het waterpeil in Lago Trasimeno weer met vier cm gezakt. Tussen S. Savine en S. Arcangelo, dit is aan de zuidoost kant van het Lago Trasimeno, is dit duidelijk te zien. Zo te zien stond het water hier vroeger minimaal twee meter hoger. Er liggen nu boten in het meer, maar water is in geen velden of wegen te bekennen. Op veel plaatsen staat de eerste één tot twee km helemaal geen water meer. Misschien is dit wat voor Prins Willem Alexander als watermanager.

P1010414 laag waterpeil lago trasimenoP1010417 laag waterpeil lago trasimeno

Vanaf S. Arcangelo tot aan Castiglione del Lago zijn geen PCT grindpaden. Dit deel moest over vrij drukke wegen. Dit hadden we al gemerkt toe we naar Assisi gingen. In Castiglione del Lago de route weer opgepikt. Om even na vijven weer terug op de camping. Op deze camping Badiaccia kun je bijna over de muggen lopen. Vooral waar licht schijnt, toilet- en douchegebouw, is het zwart van de muggen. Fatsoenlijk de afwas doen was er niet bij. Op de overige campings viel dit 100% mee.

Vandaag zo’n 40 km gefietst.

Het was alweer ruim 30°C. Ik denk erover na om te gaan emigreren. De Groningers zeggen dat er niets boven Groningen gaat. Volgens mij moeten ze maar een keer naar Italië gaan.

 

Dag 14: donderdag 28 augustus

Vandaag staat de slotetappe op het programma. Deze brengt ons van Borghetto weer naar de begincamping in Capannole. Een geplande afstand van ca. 80 km.

Even na negen uur zijn Johan, Tien, Tjeerd en ik als laatsten vertrokken. Zo vroeg ben ik de afgelopen jaren volgens mij niet gestart. Vandaag hebben we wederom een nieuwe variant uitgevonden, namelijk de L-variant. De bedoeling was om vanuit Borghetto westwaarts te gaan naar Asciano en daarna noordwaarts naar Capannole. Van Borghetto tot aan punt acht de weg naar Corona de Aktiva route gevolgd. Aldaar zijn wij niet rechts maar links afgeslagen richting Foiano d China alwaar we onze eerste drinkstop hadden. Daarna via Bettolle doorgefietst naar Sinalunga. Aldaar hebben we de binnenstad bekeken. Dit geldt ook voor het verderop gelegen dorp Asciano. Vanuit Asciano zijn we noordwaarts vertrokken naar Torre a Castello. Dit was een zéér heuvelachtige grindweg met steile hellingen en afdalingen. Dit ging door het gebied “Le Crete”.

P1010420 le creteP1010423 le creteP1010425 le creteP1010426 le crete

Dit is een stukje woestijn in Italie. Waar op vele plekken niets wil groeien. De temperatuur was navenant. In dit deel stonden totaal geen bomen en derhalve hadden we ook geen schaduw. Daarom wordt Le Crete ook wel de oven van Toscane genoemd. We zijn bij Torre a Castello rechtsaf gegaan. Achteraf volgens de kaart hadden we linksaf gemoeten en pas over 1 a 2 km rechtsaf gemoeten. We gingen dus nog verder over grindwegen die later ophield. Vervolgens over een pad in het boerenland gefietst. Dit heeft ook wel wat. Vlak ten zuiden van de snelweg Siena – Perugia kwamen we weer op een grindpad. Snel daarna weer op een normale weg, de SP540, welke ons na drie kwartier fietsen op de camping in Capannole bracht. Alwaar we om 17.40 uur aankwamen.

In km’s is deze route niet veel langer, maar door de vele grindwegen doe je er wel langer over. Dat ik hou het er maar op dat ik vandaag 80 km heb gefietst.

’s Avonds nog naar Montepulciano geweest. Hier was een optocht in dertiende eeuwse kledijdoor de stad en een uitvoering op het plein bij de kerk en het gemeentehuis. Hier waren Johan, Tjeerd en ik anderhalve week geleden ook al geweest.

P1010432 optocht montepulcianoP1010449 optocht montepulciano 

Ook vandaag was het weer volop zon met ruim 30°C. Echter in de velle zon in de Le Crete was het nog veel warmer.

 

Dag 15: vrijdag 29 augustus

Vanochtend weer even gerelaxt. Na het ontbijt dit reisverslag bijgewerkt. Daarna bij het zwembad gelegen en daar een Voetbal International en Carp gelezen. In de namiddag nog ca 30 km gefietst. Een rondje ten noorden van de camping gemaakt. Ik ben onder meer door de volgende dorpen gekomen: Capannole, Bucine, Mercatele, Torre, Lavanella, Montevarchi, Marcioni, Rendola, Mercetale, Bucine om weer in Capannole te arriveren. Hierbij diverse grindwegen gehad.

Daarna met z’n vijven, Bart, Hans, Marije, Paul en ik bij de tent gegeten. Jannie was ondertussen al uit Florence gekomen. Jacqueline kwam later. Henriette, Johan, Tien en Tjeerd waren met de trein naar Perugia geweest. Ze waren ’s avonds om half zeven uit Perugia vertrokken en pas om half twaalf waren ze terug op de camping. Ook de heenreis duurde 5 uren. Een aantal treinen waren vertraagd of reden niet. De Italianen kunnen nog wat van de NS leren.

Wederom was het 30°C met volop zon.

 

Dag 16: zaterdag 30 augustus

Vandaag staat in het teken van het vertrek, maar dit duurt nog even. Vanmorgen zijn Jacqueline, Jannie, Marije, Paul en ik naar de wereldstad Ambra geweest. Volgens mij hebben we alle straten gehad. Ook zijn alle winkels van binnen en buiten bekeken. Het was opvallend dat in zo’n klein dorpje de Telegraaf van vandaag en de Volkskrant van gisteren in de winkel lagen. Op een terras, waar alle Ambranezen bij elkaar komen, hebben we uitgebreid de krant gelezen.

 P1010451 ambraP1010455 ambra

’s Middags heb ik eerst bij het zwembad gelegen. Ook ben ik één keer te water geraakt (vrijwillig). Daarna de tent voor de laatste keer afgebroken. Wij waren de laatste groep, zodat we vandaag nog de beschikking hadden over de fiets en de tent.

Voor het eten hebben we Hans bedankt voor de twee mooie weken. Als groep hebben we Hans een fietsshirt van Giro di Italië aangeboden. Hans heeft vervolgens de groep bedankt. Daarna ging hij met het busje en alle fietsen en tenten richting Nederland.

Wij hebben vervolgens met z’n allen gedineerd in de camping bar/restaurant. Ook onze chauffeurs waren hier aan het eten.

Om 20.00 uur zijn we met de touringcar vertrokken naar Florence om nog 19 (brom)fietsers op te pikken.

Aldaar om 21.00 uur aangekomen. Dit was een half uur eerder dan de planning. Zij waren nog druk aan het eten. Om half tien konden we vertrekken. In de bus vervolgens de Amerikaanse romantische komische film “Hitch” uit 2005 gezien. Ik had nu expres een plaats halverwege in de bus bij de tweede televisie genomen, zodat ik de film nu wel kon volgen.

's Nachts om 12 uur hadden we de nachtstop zodat we onze tanden konden poetsen om vervolgens onze snavels te kunnen houden.

 

Dag 17: zondag 31 augustus

Vannacht proberen te slapen in de bus. Dit valt niet mee. Een hele nacht op de rug in een stoel te liggen. Normaal lig ik altijd op mijn buik te slapen. In Luxemburg hebben de chauffeurs de bus volgetankt met goedkopere diesel dan in Nederland. In Italië was de diesel maar enkele centen goedkoper dan de benzine. De diesel is volgens mij in Italië iets duurder dan in Nederland en de benzine is er iets goedkoper.

Daarna ontbeten in hetzelfde AC restaurant in Arlon.

Om twintig voor één ’s middags aangekomen in Weert. Van hieruit de trein naar Utrecht C.S. genomen. Onderweg afscheid genomen van collega reisgenoten op de diverse tussenliggende stations. Volgens planning kwam ik om half vijf aan met de trein op mijn eindstation. Aangezien er geen taxi bij het station stond, ben ik naar huis gelopen waar om tien voor vijf een einde kwam aan deze zeventiendaagse fietsvakantie in Toscane, Umbrië en Le Marche.

Na ca 1000 km fietsen en alle dagen een temperatuur van rond de 30°C had ik een voldaan gevoel. Gezien de voorspellingen van het weer in Nederland vraag ik mij af waarom ik gisteravond de bus niet heb gemist in Capannole.