Reisverslag Vietnam en Cambodja
2014 12 29 08.00.01 
 
19 december 2014 t/m 5 januari 2015
 
 
Inleiding


Ook dit jaar ben ik weer in de maand december op vakantie geweest naar een warm land.

Van vrijdag 19 december 2014 t/m maandag 5 januari 2015 was ik in Vietnam en Cambodja. Het was net als de afgelopen twee jaren een gecombineerde fiets-/busreis. Ook nu was Djoser te Leiden de reisorganisatie. Hierbij een link naar de website van Djoser voor de fietsreis naar Vietnam en Cambodja.

 

Aldaar heb ik met Bert, Caroline, Cor, Dini, Dolf, Esther, Grete, Jan, Johannes, Lenie, Lies, Lijnie, Lilian, Maria, Marion, Metteke, Paul, Tjerk, Willem, onze Nederlandse reisbegeleider Petra en onze Vietnamese reisleider Duong ruim twee weken met veel plezier in Vietnam en Cambodja vakantie gevierd.

 

We zijn met het vliegtuig van Schiphol naar Hongkong gevlogen om aldaar door te vliegen naar Ho Chi Minh City. In Vietnam hebben we overnacht in Ho Chi Minh City, Ben Tre, Tra Vinh, Soc Trang, Can Tho, Vinh Long, Cao Lanh, Long Xuyen en Thin Bien.

route plaatsen vietnam

Daarna zijn we de grens met Cambodja overgestoken alwaar we in de plaatsen Siem Reap en Phnom Penh nog 5 nachten zijn verbleven. Vanaf Phnom Penh zijn we via Hongkong weer naar Schiphol gevlogen.

 

Hierna kunt u mijn belevenissen lezen zoals ik, en in vele gevallen wij, gedurende deze 18 dagen hebben meegemaakt.


Dag 1: vrijdag 19 december 2014


Vanochtend ben ik met de trein naar Schiphol gegaan. Aldaar heb ik de bagage ingeleverd en vervolgens ben ik door de douane gegaan. Bij de gate kwam ik Willem tegen met wie ik vorig jaar door Zuid-Afrika ben gereisd.

Om ongeveer 13.00 uur zijn we de lucht ingegaan met Cathay Pacific. Het eten was een beetje vreemd in het vliegtuig. Halverwege de middag kregen we een lunch. Dat was nog vrij normaal. Echter ’s avonds om kwart voor tien kregen we een ontbijt in plaats van een diner. Om 23.30 uur Nederlandse tijd zijn we geland op het vliegveld van Hongkong voor een tussenstop. Aldaar werd de handbagage opnieuw gecontroleerd.


Dag 2: zaterdag 20 december 2014


Om twee uur ’s nachts Nederlandse tijd hebben we onze reis per vliegtuig vervolgd naar Ho Chi Minh City in Vietnam. In Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon, kwamen we om 4.30 uur is 10.30 uur Vietnamese tijd aan. Na de douane te hebben gepasseerd, de bagage opgehaald te hebben en 6 miljoen Vietnamese Dong (ruim 200 euro) te hebben gepind, kwamen we om half een ’s middags aan bij ons eerste hotel “Elegant” waar we twee nachten zullen blijven. Dit was 23,5 uur na mijn vertrek gisterochtend.

Onze reisbegeleider Petra en onze Vietnamese reisleider Duong hebben in de bus een korte introductie verzorgd. Hier hadden ze ook alle tijd voor, want op zaterdag moeten de Vietnamezen in de commerciële sector tot 12 uur werken. Die waren net vrij en we zaten dus midden in de spits.

Bij aankomst bij het hotel bleek Petra haar bagage op het vliegveld te hebben laten staan. Petra en Duong zijn met de taxi teruggegaan naar het vliegveld en de bagage stond er gelukkig nog.

In Ho Chi Minh City wonen 12 miljoen mensen en is de grootste stad van Vietnam. Er rijden 6,5 miljoen brommers/scooters en een enkele motor rond. Daarnaast ook nog auto’s.

Om 14.00 uur hebben we ons met cyclo’s rond laten fietsen door Ho Chi Minh City. In andere delen van Azië wordt een cyclo, riksja genoemd. Deze tocht duurde 3 uren.

2P10101452P1010161

We hebben onder meer nog een Chinese tempel en een pagode bezocht. Voorts zijn we nog over de markt in China Town gelopen. Beide gelegen in de wijk Cho Lon. Dit is 1 van de 24 wijken/districten waaruit Ho Chi Minh City is onder verdeeld. Er zijn 19 stadsdelen en daarnaast nog 5 buitengebieden.

In China Town is het net als in andere delen van de wereld een gekkenhuis vanwege de vele goederen, smalle paden en de bevoorrading die de hele dag doorgaat.

2P10101782P1010180

Verder valt de ongeorganiseerde chaos met alle brommers in Ho Chi Minh City op. Ze komen bij kruispunten van alle kanten. Langzaam slingerend vinden ze allemaal hun weg. Door de lange reis was het bij mij en enkele medereizigers soms moeilijk de ogen open te houden op de cyclo.

’s Avonds zijn we met bijna de gehele groep, twee personen komen pas morgen, in de binnenstad uit eten gegaan voor omgerekend 6 euro en een blikje bier van 1 euro. Het lukt nog niet echt om de economie van Vietnam te spekken.


Dag 3: zondag 21 december 2014


Vanmorgen zijn we voor achten vertrokken op weg naar de Vietcong tunnels bij Cu Chi, welke nu omgebouwd is tot een museum.

De groep is nu compleet. Caroline en Lilian zijn, na enkele dagen Hongkong, gisteravond ook in Vietnam aangekomen.

In de bus heeft Petra een uitgebreidere introductie gegeven. Vervolgens heeft Duong de geschiedenis van Vietnam toegelicht. In het kort komt het erop neer dat Vietnam de afgelopen 2.000 jaar vele oorlogen heeft gevoerd. De eerste ruim 1.000 jaar van deze jaartelling voerde Vietnam oorlog c.q. was het land bezet door de Chinezen. Daarna was Vietnam enkele eeuwen onafhankelijk om in de 15e eeuw weer tientallen jaren oorlog te voeren tegen de Chinezen.

In de 18e eeuw kwamen de eerste Europeanen naar Vietnam. Eerst zijn er missionarissen vanuit Frankrijk naar Vietnam gegaan om zendingswerk te verrichten. Later kwamen er ook soldaten waardoor grote delen van Vietnam werden bezet door de Fransen. Hierdoor had Frankrijk het voor het zeggen tot in de 20e eeuw in Vietnam. Frankrijk deed dit mede vanwege de handelsbelangen met dit deel van de wereld.

In 1940-1945 was er een oorlog met Japan. In 1945 greep Japan de macht en zette zij de Franse regering af. Nadat de Japanners enkele jaren later waren vertrokken kwamen de Fransen terug, mede met steun van de VS.

In 1959 breekt de oorlog uit tussen Noord- en Zuid Vietnam. In de jaren 1965 tot 1973 greep Amerika in door vele bommen te laten vallen op Vietnam. Ook waren er meer dan een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam, waarvan een kleine 60.000 zijn gesneuveld. In het begin van 1973 kwam er een staakt-het-vuren tussen beide landen.

Totaal zijn er tussen de 1,5 en 2 miljoen Vietnamezen gesneuveld.

Daarna viel Vietnam in 1978 Cambodja binnen. Ze verjoegen daar het dictatoriale communistische bewind van de Rode Khmer. Pas in 1989 trok de Vietnamese regering zich onder grote druk van de Sovjet-Unie zich terug uit Cambodja.

De laatste tientallen jaren is het rustig op oorlogsgebied.

Onderweg zijn we nog even gestopt bij een huwelijksfeest, waar enkele foto’s zijn genomen en ook een biertje genuttigd door enkelen. Het was tenslotte feest.

2P10101862P1010192

Na ruim anderhalf uur rijden zijn we aangekomen bij de tunnels van Cu Chi. Aldaar hebben we eerst een filmpje bekeken over de Vietnamoorlog en daarna een rondleiding gehad. De tunnels werden vroeger eerst gebruikt voor de oorlog tussen Noord- en Zuid Vietnam. Later ook in de oorlog tegen de VS. De tunnels hadden drie niveaus met grotere ruimtes tot wel elf meter diep. Dieper kon niet vanwege het grondwater.

Ze hadden op bepaalde plekken hele kleine gecamoufleerde luiken als in- en uitgangen.

2P10102042P1010208

Voorts hadden ze voor de vijand vele verschillende boobytraps/martelwerktuigen in de grond. Als je erop stapte dan zakte je weg in de grond en dan kreeg je lichaam met vele scherpe punten (van bamboe stokken) te maken.

2P10102012P10102222P10102232P10102242P10102252P1010228

De tunnels zijn met eenvoudige bamboe schoppen met de hand uitgegraven. Er verbleven vele duizenden verzetsstrijders. Er waren ruimtes voor keukens, slaapzalen, ziekenafdeling voor kinderen en zwangere vrouwen. De tunnels waren oorspronkelijk 60 cm breed. Ze zijn voor de huidige bezoekers breder gemaakt. We konden enkele tunnels bezoeken. Ze zijn ook niet hoog. Je moet heel goed bukken en door de knieën om er doorheen te gaan. Enkelen hebben dat gedaan. Voor mij waren ze niet groot genoeg.

2P10102472P1010245

Ook kun je op deze locatie nog met geweren oefenen te schieten wat de hele tijd doorging. Het totale gangenstelsel was 250 kilometer lang en liep van de Cambodjaanse grens tot aan de buitenwijken van het vroegere Saigon.

Op de terugreis zijn we nog bij een bos gestopt met rubberbomen. In iedere boom is een snee in de schors gemaakt en iets lager hangt een bakje om het sap, latex genoemd, op te vangen. Dit sap wordt later in grote emmers verzameld en bestaat voor ongeveer 33% uit rubber.

2P10102552P10102492P1010252

Ook zijn we nog gestopt bij een fabriek/werkplaats waar mensen werken die de ziekte Agent Orange hebben. Agent Orange is een synoniem voor een ontbladeringsmiddel en dit werd onder andere door de Amerikanen in de Vietnamoorlog gebruikt door gebieden te besproeien met het ontbladeringsmiddel waardoor planten en bomen hun bladeren verloren. Ook akkers werden verwoest. Hiermee probeerden ze de voedselvoorziening van de tegenstander te verhinderen. Het veroorzaakt bij mensen diverse ziektes zoals ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker. Voorts werden er vele duizenden kinderen geboren met een open ruggetje en andere misvormingen aan de ruggengraat.

Zij maken heel veel handgemaakte schilderijen, tafels, glaswerk, afscheidingen etc.. Hier is ook nog een grote winkel/showroom waar je het gemaakte kunt kopen.

Halverwege de middag zijn we teruggekeerd in de stad. De meesten zijn in de stad uitgestapt en de overigen bij het hotel. Een ieder kon doen waar hij of zij zin in had.

’s Avonds hebben we gegeten in het restaurant “Nhà Hàng Ngon”. Esther had dit restaurant doorgekregen van een vriendin die hier een week eerder had gegeten. Dit is een aanrader.


Dag 4: maandag 22 december 2014


Vandaag verlaten we Ho Chi Min City en gaan we naar Ben Tre. Eerst hebben we anderhalf uur in de bus gezeten. Duong heeft ons een aantal Vietnamese woorden met Engelse vertaling gegeven. Dit hebben we met z’n allen geoefend in de bus. Enkele voorbeelden:

Hello:                              Xin chao

Thank You:                    Cam on

How are you:                 Ban Khoe Khong

You are welcome:        Khong co chi

Yes:                                Da

No:                                  Khong

Good Bye:                     Tam Biet

Voorts vertelde hij dat er op het  platteland veel kinderen per gezin worden geboren. Ze zijn soms wel eens in de war met de namen. Ze geven de kinderen daarom ook nummers. Ze beginnen met nummer 2 voor het oudste kind. Nummer 1 wordt niet gebruikt, deze is namelijk voor de Koning. Het aantal inwoners van Vietnam is gegroeid naar 90,4 miljoen. Na anderhalf uur rijden zijn we uitgestapt en hebben we onze fietsen voor Vietnam uitgezocht. Na het afstellen zijn we gaan fietsen.

2P10102652P1010274

Na een drinkstop bij een café hebben we een Pagode/tempel bezocht waar een zittende en liggende Boeddha is.

2P1010282a2P1010280

Onderweg voelden wij ons nummer 1, zoveel begroetingen (vooral Hello) hebben we onderweg gekregen. Ook werd er veel naar ons gezwaaid. Vervolgens zijn we met een boot een vertakking van de Mekong overgestoken om op het eiland Ben Tre te komen. Hier hebben we eerst lekker gegeten. Daarna weer met de boot over een andere vertakking van de Mekong gevaren en op naar onze homestay, genaamd Phong Phu Homestay, om onze bagage achter te laten.

Bij de homestay hebben we een kleine demonstratie gezien hoe kokosmelk wordt gemaakt. De geraspte kokos wordt in een zak gedaan en middels een pers wordt de melk eruit geperst. Ook wordt er kokosolie gemaakt. Hierin zit circa 11 procent karamel waar snoepjes van worden gemaakt.

2P10102992P1010302

Daarna zijn we gewandeld naar een locatie waar we diverse soorten fruit hebben genuttigd. Vervolgens zijn we overgestapt op kleine bootjes, te vergelijken met gondels van Venetië. Hiermee zijn we door de jungle gevaren. Eerst op handkracht en later werd de motor gebruikt.

2P1010315h2P1010318

Tenslotte hebben we nog anderhalf uur door de jungle gefietst.

Rondom de wegen op het eiland waren ze bezig om deze met klei/veen aan de zijkanten te verhogen, zodat deze droog blijven. Vele huizen stonden al een beetje onder water. Het water was namelijk al aardig gestegen. Vanwege de invloed van de Zuid Chinese zee hebben we hier ook te maken met eb en vloed. We moesten op het laatst ook regelmatig door het water fietsen. Nu ook weer vele begroetingen en gezwaai. Bij onze homestay stonden de paden ook onder water. We konden de kamers niet droog bereiken.

’s Avonds is net als afgelopen middag op enkele eettafels springrolls gemaakt van rijstvel met als ingrediënten groentes, noodles en vis. Dit was heerlijk.


Dag 5: dinsdag 23 december 2014


Vanmorgen om zes uur ging de wekker. Buiten hoorde ik de eigenaar door het water heenlopen, terwijl dit gisteravond al was gezakt. Mijn spullen op de grond in de kamer waren allemaal nat. Het fototoestel welke in de tas zat weigerde iedere dienst. Voor de rest viel de schade bij mij mee. Anderen hadden natte kleding. Ook diverse telefoons en camera’s van enkele medereisgenoten deden het niet meer. Paspoorten waren nat. Deze zijn met een föhn weer gedroogd. De schoenen/slippers lagen bij enkelen op een andere plek. Ze waren door de kamer heen gedreven.

2014 12 23 07.31.092014 12 23 07.31.11

Duong heeft deze wateroverlast in drie jaar tijd nog niet meegemaakt op deze locatie. Het was volgens de eigenaar heel lang geleden dat het water in de kamers was gelopen. Dit gebeurt hooguit eens in het regenseizoen, terwijl we nu in het droge seizoen zitten. Om zeven uur zouden we vertrekken, maar door alle consternatie en ook doordat we pas vanaf half zeven konden ontbijten en daarna nog moesten afrekenen werd het wat later. We hebben eerst een kwartier gefietst naar de haven waar onze bus stond. Aangekomen bij de bus bleek dat de grote bagage, welke voor de veiligheid in een huis was opgeslagen, daar nog te liggen. Dit moest eerst nog worden opgehaald. Om 8.25 uur zijn we met de bus vertrokken. Na een half uurtje met de bus zijn we overgestapt op de fietsen. We zijn over het platteland gefietst. In dit gebied is vooral veel plantenteelt. Veel bloemen, planten en struikjes worden er geteeld. Onderweg ook langs veel bonsei struikjes/boompjes gefietst. Deze worden door de Vietnamezen voor circa 10 dagen gehuurd en worden daarna weer teruggebracht naar de kweker die ze verder gaat verzorgen. Hier hebben we ook even gestopt.

2014 12 23 10.57.002014 12 23 11.02.05

Gisteren al veel scholieren gezien op elektrische (brom)fietsen en vanochtend ook weer diverse. De scholieren hoeven hier maar vier uur per dag naar school. Het is de bedoeling dat ze ‘s middags thuis huiswerk maken. Ze leren op school veel te weinig. Een leraar verdient omgerekend 125 dollar per maand. Velen geven bijles waarbij per onderdeel betaald moet worden. Hiermee halen sommige leraren een inkomen van 3.000 dollar per maand.

Na ongeveer 22 kilometer fietsen zijn we na een fruithapje, geregeld door de buschauffeur, weer overgestapt op de bus. Ruim een half uur met de bus naar een markt in een dorp. Op de markt hebben we eerst noedelsoep genuttigd en daarna hebben we een rondje over de markt gemaakt. Hier waren onder meer groenten, fruit, rijst, kleding, gereedschap en heel veel wasmiddelen te koop.

2014 12 23 13.12.062014 12 23 13.14.28

Na de markt weer eventjes met de bus. Daarna de fietsen weer uitgeladen voor de laatste 20 kilometer vandaag. Vandaag is het waarschijnlijk een echte ongeluksdag. Het begon zo nu en dan een beetje te regenen. Bij de kopgroep waren enkele Vietnamezen op een paar brommers die zo nu en dan contact probeerden te leggen met ons. Voorts waren ze aan het bellen. Opeens hebben ze rijdende weg de tas van Lies van de bagagedrager gehaald en weg waren ze. Duong er op de fiets achteraan. Later heeft hij een bromfiets van een voorbijganger gebruikt. Echter de vogels waren gevlogen. In de tas zat onder meer wat geld, een bankpas en een creditcard. Deze zijn geblokkeerd en er bleek nog geen geld te zijn opgenomen. Voorts is ter plekke in de jungle de aangifte door de politie opgenomen. Tijdens het oponthoudt konden we schuilen zodat we eigenlijk niet nat zijn geworden.

2014 12 23 15.22.00  kopie2014 12 23 15.22.30  kopie

Daarna zijn we verder gefietst naar de rivier waar we met een boot zijn overgezet. Daarna hebben we nog drie kwartier gefietst om bij ons hotel “Tra Vinh II Palace” in Tra Vinh te arriveren. In Tra Vinh was het spitsuur met heel veel brommers in het verkeer.

In het hotel bleek dat 5 centimeter aan tijdschriften, welke in mijn bagagetas van afgelopen nacht lag, in de homestay zwemles te hebben gehad. De komende dagen maar laten drogen of het nog leesbaar is of anders maar ongelezen weggooien.

’s Avonds hebben we in een restaurant gegeten. De helft heeft Fried Rice gehad. De andere helft waaronder ik hadden een hotpot. Dit is een bouillon welke je aan de kook brengt en hierbij voeg je groentes en eventueel kip aan toe. Als het klaar is schep je het over in een kom waar al noedels in zitten. Daarna voeg je weer groente en kip voor de tweede ronde aan de bouillon toe.


Dag 6: woensdag 24 december 2014


Vanmorgen zijn we om 7.15 uur bij het hotel vertrokken. We zijn eerst drie kwartier met de bus gegaan en zijn vervolgens gaan fietsen.

We hopen dat deze vakantie maar uit één ongeluksdag bestaat en dat was gisteren.

Gisteren hebben we ze weinig gezien, maar vandaag weer vele rijstvelden onderweg. In het begin van de route waren de rijstplanten nog maar net boven de grond. Maar aan het einde van de route in de omgeving van Soc Trang waren ze al druk aan het oogsten en ook al aan het frezen van de grond na de oogst.

2014 12 24 09.18.58  kopie2014 12 24 15.10.10  kopie

Ook lag er regelmatig rijst op het asfalt te drogen. Dat is in Aziatische landen heel gewoon.

Een groot deel van de ochtendroute ging over betonnen (brom)fietspaden van ongeveer een meter breed met 1.001 bochten. Het hobbelde zeer regelmatig. In Nederland zou dit een onaanvaardbaar pad zijn.

2014 12 24 08.38.32  kopie2014 12 24 08.28.06  kopie2014 12 24 09.02.16  kopie2014 12 24 09.11.45  kopie

Zowel links als rechts waren vele bananenbomen en kokosbomen te zien. We fietsten er letterlijk onderdoor en moesten regelmatig bukken. We hebben onder meer een lokaal huis bezocht midden in de jungle. Sinds enige tijd hebben ze hier elektriciteit maar ze hebben geen leidingwater. Veel regenwater van de daken wordt opgevangen en hergebruikt. Dit is schoner dan het water uit de sloten.

Tot vijf jaar geleden was er geen elektriciteit. Om vier uur ’s ochtends gingen de scholieren destijds het bos in om vuurvliegjes te vangen. Deze deden ze dan tussen twee halve eierschalen. Op deze manier hadden ze licht om te kunnen studeren.

 2014 12 24 09.25.572014 12 24 09.24.54

De schillen van de kokosnoten worden na gebruik gedroogd en daarna gebruikt om er op te koken. Het restant (as) wordt weer als bemesting gebruikt op de landbouwgronden. In een plaats hebben we een markt bezocht en vers geperste sinaasappelsap gedronken op een terras. Op de markt zijn we een lopende attractie. Vele marktverkopers en bezoekers giechelen wat af vanwege onder meer onze/mijn lengte.

2014 12 24 09.54.17  kopie2014 12 24 10.39.09

Ook de kerstman reed regelmatig langs op de brommer met een zak vol cadeaus.

We komen vandaag in het gebied van de Khmer. We hebben ook een klooster/tempel bezocht waar monniken bivakkeren. Vietnam herbergt totaal 53 etnische minderheden.

2014 12 24 11.15.372014 12 24 11.15.52

Na te zijn doorgefietst moesten we twee keer met een veerboot een rivier oversteken.

2014 12 24 11.43.102014 12 24 12.56.37  kopie

Tussen de beide overtochten mochten we even vijf minuten fietsen. De veerboten worden steeds groter maar niet groot genoeg. Bij de tweede overtocht was de boot vol en moesten we op de volgende wachten. Enkele Vietnamezen zouden linksom of rechtsom mee. Ze stonden eerst op de laadklep maar hebben zicht tussen de vele andere Vietnamezen met brommers gewrongen.

Tijdens de lunch hebben we nu eens geen noedelsoep maar een curry met vlees en brood gegeten. Daarna zijn Willem, de jarige Paul, waarvoor we vanmorgen tijdens het ontbijt hebben gezongen, en ik de laatste 20 kilometer naar het hotel “Ngoc Suong” in Soc Trang gefietst. De anderen zijn eerst met de bus gegaan en hebben daarna het laatste stukje gefietst.

Vandaag ongeveer 60 kilometer gefietst. Al dagenlang komen we geen toeristen meer tegen. Heerlijk.


Dag 7: donderdag 25 december 2014


Eerste kerstdag in Vietnam. De afgelopen dagen hebben we onderweg regelmatig versieringen en winkels gezien met kerstspullen. Dit was veel meer dan de afgelopen twee jaren in Cuba en Zuid-Afrika. Vanmorgen eerst een half uur gereden met de bus.

Vervolgens hebben we een pagode, genaamd Chua Doi, bezocht. Deze pagode is diverse keren uitgebrand, de laatste keer was in het jaar 2010. Alle keren heeft er herbouw plaats gevonden. Bij deze pagode is ook nog een populatie van 2.000 vleermuizen. Voorheen waren het er 5.000 stuks. Ze hebben een spanwijdte tot anderhalve meter. In een restaurant verderop staan ze op het menu. Om de populatie niet verder achteruit te laten gaan worden ze nu beschermd. Ze zijn bij deze pagode omdat er verschillende bomen zijn met lekkere vruchten voor de vleermuizen. Deze pagode staat daarom ook bekend als de vleermuizenpagode.

2014 12 25 08.41.442014 12 25 08.44.232014 12 25 08.58.492014 12 25 08.53.30

We zien weinig tot geen zwangere vrouwen op straat. Ze zijn er wel, het inwonertal van Vietnam stijgt hard. Ze zijn hier dolblij op kinderen. Zwangere vrouwen worden hier vertroeteld en ze hebben vrij tijdens de zwangerschap. Vrouwen die voor de regering werken mogen maar twee kinderen krijgen. Willen ze drie of meer kinderen dan moeten ze ander werk gaan zoeken. Dit is een vorm van geboortebeperking.

Na een drinkstop hadden Duong en Petra goed nieuws voor ons. Vanwege de wateroverlast in de homestay enkele dagen geleden, heeft de plaatselijke agent, reisorganisatie in Vietnam, die alles regelt en hotels voor Djoser boekt, besloten ons vanavond een diner aan te bieden voor het geleden ongemak. Dit wordt door de groep gewaardeerd. In de omgeving van Can Tho hebben we rondom de wateren/rivieren gefietst. Bruggetje op bruggetje af met en zonder leuningen, breed en smal. Weer onder bananen en kokosbomen door. Ook hier waren waterkokosbomen. Ook bamboe stokken/planten ontbraken niet. De huizen waren hier van slechtere kwaliteit dan de afgelopen dagen. De fietspaden waren weer een meter breed.

2014 12 25 12.06.402014 12 25 12.58.252014 12 25 13.06.192014 12 25 13.10.13

Na de lunch, noedelsoep vegetarisch/kip of springrolls zijn we naar het hotel “Lan Vy Hotel” gegaan waar we om ongeveer 15.00 uur aankwamen.

Om 17.00 uur zijn we met de bus naar het centrum van de stad gegaan. Aldaar over de markt geslenterd en langs de rivier gewandeld.

2014 12 25 17.40.542014 12 25 18.00.44

We hebben het door de agent beschikbaar gestelde diner in een restaurant bij de rivier genuttigd.

Bij terugkomst in het hotel bleken alle straten onder water te staan. Waar het water vandaan komt?? Gelukkig lig ik op de vierde verdieping en de anderen ook minimaal op de eerste etage. Dus dit moet goed komen.


Dag 8: vrijdag 26 december 2014


We zouden vanmorgen om 7 uur vertrekken. Echter we konden pas om kwart voor zeven ontbijten. Dat gaat dus niet lukken. Ook al omdat bij het ontbijt per persoon de bestelling wordt opgenomen en daarna moesten de eieren en omeletten etc… nog worden klaargemaakt. Een uur te laat zijn we met de bus naar de rivier gegaan alwaar we op de boot zijn gestapt voor een bezoek aan de drijvende groente- en fruitmarkt. De marktverkopers komen met hun boten uit de diverse regio’s naar de markt. Na 5-7 dagen zijn ze uitverkocht en gaan ze terug naar huis. De gehele tijd verblijven ze op de boot. Hun kinderen worden tijdens deze periode opgevoed door opa en oma. Op de markt hebben enkele verkopers ons laten zien hoe een ananas wordt klaargemaakt. De meesten hebben onderweg een ananas, bananen oid gekocht.

2014 12 26 08.48.292014 12 26 08.50.002014 12 26 09.13.082014 12 26 08.47.06

Daarna zijn we naar een kleine noedelfabriek gegaan. Daar wordt van rijstmeel en tapioca (bindmiddel net zoals wij aardappelzetmeel gebruiken) een hele dunne ronde plaat/bodem gemaakt (soort pizzabodem). Deze ligt daarna op bamboe te drogen waarna er met behulp van een machine dunne lange noedel slierten van worden gemaakt. De plaat wordt gestookt op de vliesjes van de rijstkorrels. In Vietnam wordt alleen witte rijst gegeten en geen zilvervliesrijst.

2014 12 26 09.38.552014 12 26 09.37.112014 12 26 09.38.502014 12 26 09.41.10

Daarna terug naar het hotel, spullen pakken, en op naar ons volgende hotel. Dit keer weer een homestay, “Ba Linh”. Dit was ruim een uur rijden tot de zoveelste veerpont/boot deze vakantie. We gaan naar het eiland waarop Vinh Long is gelegen.

Aldaar hebben we geluncht. Na de lunch hebben we nog drie uren gefietst inclusief een aantal stops op het eiland. Het was weer een mooie route door de natuur met smalle beton/grindwegen. Weer vele bananen- en kokosbomen gezien. We hebben ook een lagere school bezocht. Ze hebben hier ook een klaslokaal met vele computers en software die we in Europa ook gebruiken.

2014 12 26 15.35.452014 12 26 15.29.33

De kinderen hebben voor ons vader Jacob in het Vietnamees gezongen en wij voor hen in het Engels.


Dag 9: zaterdag 27 december 2014


Afgelopen nacht heb ik een NS-alert ontvangen. In Nederland is vandaag een aangepaste dienstregeling in verband met de te verwachten sneeuwval.

Wij verlaten vanmorgen de homestay en gaan met de veerboot/pont weer naar de overkant. Deze was afgeladen vol met brommers.

In Vietnam moet je verplicht verzekerd zijn voor de auto en bromfiets/motor. Ook is een helm verplicht. Dit is al heel lang zo. Echter dit werd vroeger niet gehandhaafd maar sinds enige jaren wel. We zien nu ook dat iedereen een helm draagt.

Ook hebben ze in Vietnam een ziektekostenverzekering. Kinderen tot 6 jaar en boven de 70 jaar zijn vrijgesteld van premie. Personeel werkzaam bij de overheid betaalt 5% van het loon aan premie. Een basisverzekering kost $30,- per jaar en een aanvullende verzekering tussen de 50 en 200 Amerikaanse dollar per jaar. Als Vietnamezen het niet kunnen betalen dan komt iemand van de regering langs om te zien of dat zo is en dan hoeven ze niets te betalen.

Er is een overheidsverzekering waarbij je alleen terecht kunt in het ziekenhuis bij je in de buurt en niet bij andere ziekenhuizen. Je kunt ook nog een particuliere verzekering afsluiten en dan kun je overal terecht in Vietnam.

Na ruim een half uur in de bus te hebben gezeten hebben we de fietsen gepakt. Eerst langs een drukke weg en na een drinkstop zijn we rechtsaf geslagen en kwamen we op een drukke weg. Tijdens het fietsen hebben we een familie bezocht die een vlechtmanden bedrijf heeft. Ze vlechten allemaal manden met behulp van de plantensoort waterhyacint.

2014 12 27 10.25.24  kopie2014 12 27 10.20.48

Daarna verder gefietst naar een steenfabriek. Hier wordt op een voor Nederlandse begrippen een oude manier stenen gemaakt. De klei/leem wordt aangevoerd en in een machine gestopt. Dan wordt de klei/leem door een soort mal gedrukt. Als deze dan circa 1 meter buiten de machine steekt wordt een houtje, waaraan 5 ijzerdraden zijn gevestigd van links naar rechts getrokken. Hiermee krijgen ze 5 stenen. Daarna drogen de stenen 3 weken in de buitenlucht. Vervolgens gaan ze in de oven, die gestookt wordt met zilvervliesjes van de rijst, en worden ze gebakken. Het restant van de zilvervliesjes (de as) wordt weer gebruikt voor bemesting.

2014 12 27 10.31.412014 12 27 10.32.122014 12 27 10.33.332014 12 27 10.34.22

Vervolgens hebben we een monumentenpark bezocht van de oorlog tegen de Amerikanen in het begin van de jaren 70. Je kon hier met een bootje doorheen varen of een wandeling maken. De helft ging, net als ik, lopen en de andere helft ging met de boot. Hier komen ook heel veel schoolkinderen. Na de lunch is de helft van de groep de bus in gedoken en ben ik met 8 medereizigers naar het hotel, “Song Tra Hotel”, circa 25 kilometer verderop in Cao Lanh gefietst. Onderweg zijn we nog bij een viskwekerij geweest. Er lagen veel dode vissen in het water, ook hebben we een kikkerkwekerij bezichtigd en in Cao Lanh het oorlogsmonument bekeken.

2014 12 27 13.44.502014 12 27 13.26.08

Het was vandaag overwegend zonnig weer, net als gisteren. De dagen daarvoor was er regelmatig bewolking. De temperatuur licht tussen de 25 en 30 graden Celsius.


Dag 10: zondag 28 december 2014


Vanmorgen zijn we om kwart voor acht vanuit het hotel op de fiets vertrokken. Eerst door de drukke stad en daarna op het platteland. Onderweg hebben we een markt bezocht.

2014 12 28 08.55.142014 12 28 09.16.00

Daarna, het is weer zondag, was het weer tijd voor een bezoek aan een bruiloftsfeest langs de route. Hier hebben we diverse foto’s genomen en zijn we met het bruiloftspaar op de foto voor eeuwig vastgelegd. Cor heeft het bruidspaar, namens de groep, een geldelijke bijdrage gegeven. We hebben er nog wat koekjes gehad en drinken gekregen. Het uitnodigen c.q. aanwezig zijn van buitenlanders op een bruiloft brengt geluk voor de Vietnamezen.

Na een drinkstop en twee keer met een veerpontje naar de overkant heb ik en de meesten bij een soort Mc Donalds een lunch genoten. Vervolgens met een veerboot naar het Ong Ho Island, ook bekend als tijgereiland, waar we bij de mensen thuis zullen gaan slapen.

2014 12 28 13.49.152014 12 28 14.22.31

We zijn over 3 homestays verdeeld. Ik zit met Bert, Metteke, Lilian, Caroline en Paul in een homestay. Er werd eerst gezegd dat je je met een bakje water moest douchen etc.. maar ze hebben hier een normale douche en wc’s. We slapen in de woonkamer en hebben een veranda. De meesten, en ik, hadden een andere voorstelling.

Om half vier hebben we nog een fietstocht over het eiland gemaakt. We zijn nog bij een tijgermonument geweest. Een tijger is via een rivier aan komen drijven naar het eiland. Deze is onderweg opgepikt door een kinderloos echtpaar. Nadat de tijger is overleden is er een tempel gebouwd.

2014 12 28 16.32.482014 12 28 16.14.33

Ook zijn we nog op een plek geweest waar wierookstokjes worden gemaakt. Middels een soort lijm/pasta (onder andere van kaneel) gaat een bamboestokje door een machine en plakt de pasta eraan vast.

Vanavond hebben we heerlijk gegeten.


Dag 11: maandag 29 december 2014


We hebben wel eens beter geslapen, maar het ontbijt was goed. Vanmorgen eerst op de fiets naar de veerpont en daarmee hebben we het tijgereiland verlaten. Daarna ruim een uur met de bus verder getoerd. Na een drinkstop zijn we op de fietsen gestapt. Het leek wel dat we door de provincie Flevoland fietsten. Zulke grootte oppervlaktes met rijst. Daarna fietsten we langs een kanaal op een 3 meter hoger gelegen kanaaldijk. Ook zagen we voor het eerst enkele bergen in Vietnam.

2014 12 29 10.45.242014 12 29 10.46.502014 12 29 10.56.492014 12 29 11.21.10

Onze lunchplaats voor vandaag was gesloten. De tweede was na inspectie van Duong niet goed genoeg. Bij de derde hebben we maar een vegetarische noedelsoep genomen. Kip werd hier door Duong afgeraden. Na de lunch mochten we zowaar een beetje klimmen met de fiets. Dat ontbrak er totnogtoe nog aan. We zijn naar een natuurpark gefietst waar we zijn overgestapt op kleine bootjes alwaar we diverse vogels hebben gespot. Ook hebben we nog een uitkijktoren beklommen met 126 of 127 treden. Dit gaf een mooi uitzicht over de omgeving. Daarna zijn we met de bus naar ons volgende hotel, Ngoc Han Hotel, gegaan.

2014 12 29 14.26.272014 12 29 15.07.282014 12 29 15.35.572014 12 29 15.54.11  kopie2014 12 29 15.54.422014 12 29 16.01.00

Dit was onze laatste fietsdag in Vietnam van deze vakantie.

’s Avonds bij het diner hebben we afscheid genomen van de fietsenmaker en de chauffeur van de fietsenwagen. Dit middels een speech van Caroline en er werd gezongen door Tjerk.


Dag 12: dinsdag 30 december 2014


Bij het ontbijt hebben we gezongen voor de jarige Maria. De tweede jarige tijdens deze vakantie. We hebben vandaag een vrije (fiets)dag. Het klinkt vrij maar het wordt vandaag afzien. We verlaten namelijk Vietnam en gaan naar Cambodja. Dit betekent een reis van ongeveer 12 uren. We zijn voor zevenen vanochtend met de bus vertrokken naar de grens. In de bus heeft Dolf de buschauffeur en de gids Duong bedankt voor het chauffeuren en reisleideren.

Na 10 kilometer arriveerden we bij de grens. Er was gisteren al een dame in de bus gestapt. We noemen haar de visumdame. Zij heeft voor ons geregeld dat we bij de Vietnamese douane allemaal een stempel kregen zodat we konden oversteken naar het niemandsland tussen Vietnam en Cambodja

2014 12 30 07.26.332014 12 30 07.33.52

In het niemandsland moesten we eerst een visum regelen, daarna stempelen bij de douane. Het paspoort werd 10 keer binnen en buiten gekeerd. Bij de 11e keer werd goedkeuring gegeven. Daarna nog een formulier invullen, onze temperatuur werd gemeten, of we wel gezond zijn, en op naar onze Cambodjaanse bus.

Één en ander heeft ongeveer anderhalf uur in beslag genomen. Nu nog ongeveer 450 kilometer af te leggen naar ons volgende hotel.

In de bus heeft een Cambodjaanse reisleider een en ander over de geschiedenis en heden verteld. Er wonen nu 15 miljoen mensen in Cambodja en er zijn 4.000 pagodes. De gemiddelde Cambodjaan verdient 1.000 Amerikaanse dollar per jaar. Cambodja exporteert nu ook rijst. In 2013 was er een economische groei van 6,7% en in 2014 is deze 7,6%. Ze verbouwen maar 1 teelt rijst per jaar. Dit omdat er te weinig water beschikbaar is. Alleen rondom Siem Raap is een groot meer “Tonle sap” waardoor meerdere teelten mogelijk zijn.

Onderweg zijn we een aantal keren gestopt. Onder andere bij markten waar je heel veel spinnen, sprinkhanen en andere insecten kan kopen om te eten. Ze zeggen dat dit in Nederland ook de toekomst wordt. Wij hebben ze maar links laten liggen.

2014 12 30 14.06.002014 12 30 14.02.46  kopie

De wegen waren onderweg misschien voor de helft geasfalteerd en de overige helft bestond nog uit grind/gravel. Wat een gehobbel.

2014 12 30 10.10.342014 12 30 16.36.59

Na ruim 12,5 uur reizen kwamen we even na half acht aan in ons hotel “Neak Pean Hotel” in Siem Reap.

Al onze tassen, welke onder in de bus lagen, zagen er bruin uit van al het zand en stof van de wegen.


Dag 13: woensdag 31 december 2014


Vandaag is kort samengevat, een fietstempeltocht. Maar eerst hebben we in de bus gezongen voor onze derde jarige jet. Cor is vandaag weer een jaartje ouder geworden. We zijn met de bus naar de ticketverkoop gereden voor de entree van de diverse Angkor tempel complexen. Je kunt hier een dagkaart kopen voor $20,- of 3 dagen entree voor $40,-. Je krijgt dan een toegangsbewijs met een ter plaatse gemaakte pasfoto, welke je bij iedere tempel moet kunnen tonen.

Daarna zijn we op onze mountainbikes gestapt om te fietsen naar een Hindotempel Banteay Srei.

2014 12 31 11.40.332014 12 31 11.53.45

Hier hebben we ook geluncht en daarna naar een andere tempel en vervolgens de derde waar we kort zijn gebleven om tenslotte naar de bekendste en grootste tempel te gaan, namelijk de Angkor Wat. Dit hele gebied, Angkor genoemd, met meer dan 50 tempels en 400 km² groot staan sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

2014 12 31 16.51.37  kopie2014 12 31 16.22.22

Voorlopig heb ik en vele anderen wel weer genoeg tempels gezien. Daarna terug naar het hotel. Voor de 3 jarigen had Petra een taart besteld bij de taartenboer. Echter de taartenboer had de taart vergeten. Dus hebben we de taart maar omgezet in enkele consumpties. Voorts had Petra voor de 3 jarigen een cadeau gekocht.

Rond de klok van 23 uur ben ik met de meeste medereizigers naar een locatie gegaan op 10 minuten lopen van het hotel. Hier zal om middernacht vuurwerk worden afgestoken. Hier was ook live muziek.


Dag 14: donderdag 1 januari 2015


Twee minuten te vroeg begonnen ze met het afsteken van siervuurwerk. Dit was een mooi gezicht. Gelijktijdig hebben we elkaar gelukgewenst voor het nieuwe jaar. Vorig jaar vierde ik oud en nieuw met een twintigtal reisgenoten in een hotel in Zuid-Afrika. En nu met vele honderden mensen bij het vuurwerk.

2014 12 31 23.30.082015 01 01 00.00.28

Later zijn we met de tuktuk nog even naar Pub street gegaan. Wat een chaos op de weg met de vele auto’s, brommers, tuktuks en wandelaars. In Pub street was het zo’n ……. herrie dat ik met een aantal medereizigers terug zijn gegaan naar het hotel om daar nog iets te drinken.

Ook andere medereizigers kwamen binnen afzienbare tijd terug.

Vanmorgen op een later tijdstip dan de afgelopen twee weken een ontbijt genuttigd. We hadden vandaag echt vrij. Daarna over de markt en de souvenirmarkt gewandeld. Na de lunch een massage genomen en voor de tweede keer in mijn leven een Nieuwjaarsduik, zonder Unox muts en snert, in het koude zwembadwater bij het hotel. Meerdere reisgenoten hebben vandaag diverse markten bezocht.


Dag 15: vrijdag 2 januari 2015


Vanmorgen zijn we om 8 uur vertrokken vanaf het hotel voor een iets kortere busrit dan 3 dagen geleden. We gaan 2 nachten naar Phnom Penh.

Hier zijn we omstreeks 15.30 uur, na enkels stops, aangekomen bij ons hotel “Dara Reang Sey Hotel”. Daarna zijn we nog met z’n zevenen naar de Wat Phnom gelopen en hebben deze bezichtigd. Phnom betekent heuvel in het Khmer. Deze tempel ligt op een 25 – 30 meter hoge heuvel. Aan één van de kanten van de Wat Phnom is in het gras/tuin een groot uurwerk aangelegd.

2015 01 02 17.09.272015 01 02 17.27.29  kopie

Aansluitend op de bezichtiging hebben we op een terras aan de Tonle Sap rivier nog wat gedronken. Na het diner was ook deze dag weer aan z’n eind.

In Cambodja betaal je met Amerikaanse Dollars. Het wisselgeld krijg je deels terug in hele Amerikaanse Dollars. Het bedrag achter de komma (dus minder dan 1 Amerikaanse Dollar) krijg je uitgekeerd in Cambodjaanse Riel. Je kunt vervolgens wel betalen met de ontvangen Cambodjaanse Riel.


Dag 16: zaterdag 3 januari 2015


Vanmorgen hebben we de Killing Fields van Choeung Ek bezocht. De Killing Fields zijn circa 15 kilometer ten zuiden van Phnom Penh gelegen. Dit is één van de vele massagraven uit de periode 1975-1979.

Hiernaar toe werden kinderen, vrouwen en mannen vervoerd vanuit de Tuol Sleng gevangenis (S21) en vermoord. Totaal zijn er totnogtoe ongeveer 400 massagraven gevonden in Cambodja. Deze werden ontdekt doordat er in het hele land “heuveltjes” kwamen. Er kwamen heuvels doordat de lichamen in de massagraven uitzetten en hiermee de grond omhoog kwam. De mensen werden op allerlei manieren vermoord. Onder andere met bladeren/takken van bomen die scherpe randen hebben. Dit alles gebeurde in het Pol Pot tijdperk en duurde 3 jaar, 8 maanden en 20 dagen. Dit tijdperk in jaren, maanden en dagen werden door de Cambodjanen de afgelopen dagen steeds exact genoemd.

Pol Pot had een maatschappijmodel bedacht. Het moest een agrarische samenleving worden. Dit betekende dat de mensen uit de stad verplicht naar het platteland moesten om op het land aan de slag te gaan. Geld werd afgeschaft en werd vervangen door ruilhandel.

In een gebouw zijn vele schedels van mensen tentoongesteld gesorteerd per leeftijdscategorie en geslacht.

2015 01 03 08.55.382015 01 03 09.30.57

In de Killing Fields zijn we langs diverse massagraven gewandeld. Op sommige plekken liggen her en der nog stoffenkleding en menselijke botten op de grond. Hier moet je omheen lopen en niet erover heen. Vooral na regen worden ze zichtbaar. Ook is er een boom waartegen kinderen met hun hoofd tegenaan werden geslagen en vervolgens zijn overleden.

Vroeger dacht men dat er 3 miljoen mensen zijn vermoord. Nu zijn de schattingen verlaagd naar 2 miljoen.

Mensen van status, officieren, artsen, rechters, leraren, ingenieurs en brildragers zijn bijna allemaal vermoord. Slechts 19 artsen hebben het overleefd.

Daarna zijn we weer terug gegaan naar Phnom Penh naar een voormalige school, welke nu is omgebouwd tot het Tuol Sleng Museum. In de periode mei 1975 tot januari 1979 was de school omgebouwd tot de Tuol Sleng gevangenis (S21) waar vandaan 20.000 mensen zijn vervoerd naar de Killing Fields alwaar ze op beestachtige manieren zijn vermoord.

2015 01 03 10.51.032015 01 03 11.16.392015 01 03 11.48.292015 01 03 11.28.23

Er waren verschillende gebouwen. De klaslokalen werden destijds omgebouwd. De eerste met grote cellen en deze werden in andere gebouwen steeds kleiner. In de gebouwen hingen vele foto’s van gezichten van gevangenen. Ook vele (nageschilderde) schilderijen waarop onder meer is geschilderd hoe gevangenen op verschillende afschuwelijke manieren zijn vermoord. Buiten stonden ook 2 houten palen met een balk erboven (n vorm) welke op school werden gebruikt door de kinderen die er in klommen, schommelen etc.. en ten tijde van de gevangenis werden de mensen eraan opgehangen aan de benen. Met een bak water eronder waarin de gevangenen verdronken.

Vervolgens is de helft van de groep uitgestapt bij de Russische markt. Zelf heb ik na de lunch met Marion, Esther, Johannes en Willem het koninklijk paleis bezichtigt. Het koninklijk paleis is zelf in 1866 gebouwd.

2015 01 03 15.16.562015 01 03 15.05.132015 01 03 15.00.492015 01 03 14.59.43

’s Avonds hebben we met viervijfde van de groep nog een afscheidsetentje genuttigd. Petra heeft hier nog een afscheidswoordje/samenvatting van de reis gegeven die ze niet snel zal vergeten. Dit vanwege onder meer twee ziekenhuisbezoeken, veel waterschade van bezittingen (telefoons, fototoestellen etc.) in de homestay, berovingen op het platteland, diefstal uit hotels, berovingen/zakkenrollerij in de stad. Ondanks voorgaande waren we een gemakkelijke groep met weinig onderlinge strubbelingen. En we zijn met 18 personen vertrokken en we komen met 19 personen terug.

Esther heeft namens de groep Petra bedankt. Esther vertrekt morgen als eerste voor nog vier dagen zonvakantie in Cambodja. Jan heeft aangekondigd in mei een fietsvakantie te organiseren en Marion heeft enkele enveloppen van de groep aan Petra overhandigd.


Dag 17 en 18: zondag en maandag 4 en 5 januari 2015


Vanmorgen hebben we na het ontbijt Esther uitgezwaaid. Daarna heb ik de centrale markt bezocht, hier is geen nee te koop. Vervolgens op de boulevard wat gedronken en om het paleis gewandeld. Deze was vanochtend vanwege een of andere plechtigheid gesloten. Na een gezamenlijke lunch met Willem, douchen en de tas pakken.

Johannes heeft bij het inpakken zijn camera weer gevonden zodat een diefstal uit een hotelkamer in Ho Chi Minh City geen diefstal blijkt te zijn.

Om 15.30 uur zijn we met de bus opgehaald voor de terugreis die weer 24 uur zal duren. We zijn vanaf het vliegveld van Phnom Penh naar Hongkong gevlogen om van daaruit door te vliegen naar Schiphol.

Op Schiphol hebben we tijdens het wachten op de bagage afscheidt van elkaar genomen. Daarna met de trein terug naar It Heitelân

Op naar de reünie op 3 mei bij Jan en Maria met een fietstocht door de omgeving.

 

Oant sjen.